Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Πρόκειται ο δείκτης του ευρώ να εκτοξευτεί στις 120 μονάδες;

Phoenix Capital: Πρόκειται ο δείκτης του ευρώ να εκτοξευτεί στις 120 μονάδες;
Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τη Phoenix Capital 
Οι αγορές συναλλάγματος επισημαίνουν ότι μια μαζική μετατόπιση ίσως πρόκειται να συμβεί.
Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, επί του αμερικανικού δολαρίου έχουν τοποθετηθεί πάρα πολλά στοιχήματα.
Είναι συγκεκριμένα το πιο traded asset στον πλανήτη.
Αυτά επισημαίνει η επενδυτική Phoenix Capital, υπενθυμίζοντας πως η αξία ενός νομίσματος συνδέεται πάντα με την αξία ενός άλλου, τονίζει ότι στην περίπτωση του αμερικανικού δολαρίου το ευρώ συνιστά το 56% του «καλαθιού» των νομισμάτων, έναντι του οποίου καθορίζεται η αξία του δολαρίου.
Με άλλα λόγια, ότι συμβαίνει στο ευρώ μπορεί αποτελεσματικά να πυροδοτήσει μια αντίθετη αντίδραση για το αμερικανικό δολάριο.



Σύμφωνα με τη Phoenix Capital, αυτή τη υπενθύμιση έχει αξία, δεδομένου ότι - όπως ισχυρίζεται - το ευρώ πρόκειται να εκτοξευτεί στις 120 μονάδες (από περίπου 86 σήμερα), όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που υλοποιεί και αρχίσει να εξετάζει την αύξηση των επιτοκίων.
Ακόμα και η ίδια η Phoenix Capital παραδέχεται ότι αυτή η εκτίμηση είναι κάπως «παράλογη», αλλά, όπως τονίζει, τα δεδομένα τη στηρίζουν.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που κινείται υψηλότερα, είναι ένα από αυτά τα στοιχεία.
Ειδικότερα, η Phoenix Capital αναφέρεται στον πληθωρισμό της Γερμανίας, ο οποίος ξεπέρασε το 2% για πρώτη φορά από το 2012.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός της Γερμανίας διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Φεβρουάριο του 2017.
Και το φαινόμενο αυτό φαίνεται πως εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.
Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την ΕΚΤ να υλοποιεί ένα τεράστιο πρόγραμμα QE, ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα.
Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση του προγράμματος, αν όχι να το τελειώσει εντελώς, στο εγγύς μέλλον.
Αυτό θα οδηγήσει τον δείκτη του ευρώ στις 120 μονάδες ή και υψηλότερα.
Το νόμισμα της Ε.Ε. είναι κάτι παραπάνω από υπερπουλημένο.
Ακόμα και η Γερμανία έχει παραδεχτεί πως βρίσκεται πολύ χαμηλά.
Οι αγορές το διαισθάνονται αυτό.
Παρά τη δημοφιλία του δολαρίου ως το κορυφαίο asset να έχει ένας επενδυτής, το ευρώ στην πραγματικότητα αποδίδει καλύτερη από το δολάριο έως τώρα το 2017 (αν και οριακά).



www.bankingnews.gr 




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης