Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λύση στο πρόβλημα υπολογισμού των συντάξεων με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας

Λύση στο πρόβλημα υπολογισμού των συντάξεων με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας
Στο Υπουργείο Εργασίας σήμανε συναγερμός από την προηγούμενη εβδομάδα και αναζητήθηκε νέα φόρμουλα για τον υπολογισμό όλων των νέων συντάξεων
Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, δίνεται λύση στο πρόβλημα υπολογισμού των συντάξεων που ανέκυψε εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν μπορούσε να προσδιορίσει τον Συντελεστή Ετήσιας Μεταβολής Μισθών, βάσει του οποίου θα γίνει ο οριστικός υπολογισμός τους.
Στο Υπουργείο Εργασίας σήμανε συναγερμός από την προηγούμενη εβδομάδα και αναζητήθηκε νέα φόρμουλα για τον υπολογισμό όλων των νέων συντάξεων, που εκδίδονται από 13-5-2016 και μετά καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα.
Χαρακτηριστικό του «αλαλούμ» είναι ότι πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας είχε προχωρήσει στη δημοσιοποίηση εγκυκλίων για τον υπολογισμό των συντάξεων, που στην ουσία δεν είχαν κανένα αντίκρισμα αφού δεν λάμβαναν υπόψη τους το σχετικό μαθηματικό τύπο από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο συγκεκριμένος συντελεστής αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης που αντιστοιχεί στο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και μετά.
Με την τροπολογία που κατατέθηκε ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών όσων κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 θα γίνει με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Με ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ καθιστά σαφές ότι δεν είναι δυνατό να εκδοθεί ο δείκτης μεταβολής μισθών από το 2002 και μετά, ενώ με την τροπολογία που κατατέθηκε ξεμπλοκάρει η διαδικασία 65.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί μετά το νέο ασφαλιστικό νόμο. Σύμφωνα με την τροπολογία, για το διάστημα έως και το 2020, ο υπολογισμός των αποδοχών της σύνταξης θα προκύπτει με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Η αναπροσαρμογή για το διάστημα από το 2021 και μετά, θα γίνει με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που θα υπολογιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ, εφόσον προηγηθεί μελέτη από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Δείτε τα σχετικά έγγραφα (link1, link2, link3, link4)

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης