Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα

WSJ: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα
Σε αδύναμη βάση αρχίζει το 2017 για την Ελλάδα λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ουσιαστικά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο σχολιάζει η Wall Street Journal τονίζοντας ότι τα σημερινά (6/3/2017) προσθέτουν ακόμα ένα εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα τελευταία στοιχεία, παρ' όλο που είναι καλύτερα των εκτιμήσεων του προϋπολογισμού για ύφεση 0,3% το 2016, αναμένεται να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του ΔΝΤ.
Επισημαίνεται ότι το ΔΝΤ επιμένει σε επιπλέον δημοσιονομική λιτότητα -μέσω των περικοπών στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου- αλλά και σε περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνει ότι «τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δεύτερα (6/3/2017) καταδεικνύουν ότι η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση επιτεύχθηκε εις βάρος της ανάπτυξης».
Εν τω μεταξύ, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι λίγο πριν την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε σε ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ότι η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να πετύχει «εξαιρετικά υψηλούς» ρυθμούς ανάπτυξης το 2017.
«Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικονομία ήταν ανθεκτική, η οικονομία ανέκαμψε» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε αδύναμη βάση το 2017

Εν τω μεταξύ, επικαλούμενη οικονομολόγους, η Wall Street Journal επισημαίνει ότι το 2017 ξεκίνησε σε αδύναμη βάση, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τους δυο πρώτους μήνες του 2017.
«Το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να είναι ελαφρώς αρνητικό» επισημαίνει ο Πλάτων Μονοκρούσσος της Eurobank EFG και προσθέτει «ωστόσο η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,5% με 2% το 2017 υποθέτοντας γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα διάσωσης».
Τέλος, στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά επί του παρόντος δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης