Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πράσινο φως» στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό σχέδιο της Ουγγαρίας άναψε η Κομισιόν

«Πράσινο φως» στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό σχέδιο της Ουγγαρίας άναψε η Κομισιόν
Η Margrethe Vestager, επίτροπος Ανταγωνισμού, δήλωσε πως η ουγγρική κυβέρνηση έλαβε σημαντικές δεσμεύσεις, επιτρέποντας στην Κομισιόν να εγκρίνει την επένδυση
«Πράσινο φως» στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό σχέδιο της Ουγγαρίας άναψε η Κομισιόν, τη Δευτέρα 6 Μαρτίου.
Η Βουδαπέστη προκάλεσε αντιδράσεις όταν έδωσε το έργο της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Paks II στη ρωσική Rosatom, χωρίς να προβεί σε σχετικό διαγωνισμό.
Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από ένα ρωσικό δάνειο αξίας 10 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η έγκριση της Κομισιόν τελεί υπό τις προϋποθέσεις ότι η Ουγγαρία θα βάλει στα ταμεία της μεγαλύτερες αποδόσεις από την επένδυση στο έργο, θα διασφαλίσει ότι ο Paks II θα έχει διαφορετική διοίκηση από τον υφιστάμενο πυρηνικό σταθμό Paks και ότι θα πωλεί το ένα τρίτο της παραγόμενης ενέργειας σε ανοιχτή ανταλλαγή.
Σχετικά με την απόφαση της Κομισιόν, η Margrethe Vestager, επίτροπος Ανταγωνισμού, δήλωσε πως η ουγγρική κυβέρνηση έλαβε σημαντικές δεσμεύσεις, επιτρέποντας στην Κομισιόν να εγκρίνει την επένδυση, με βάση τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.
Όπως τόνισε, υπό το ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κράτη είναι ελεύθερα να αποφασίσουν την πηγή ενέργειας που προτιμούν.
«Ο ρόλος της Κομισιόν είναι να διασφαλίζει ότι η στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, ως αποτέλεσμα της κρατικής στήριξης, είναι περιορισμένη στο ελάχιστον», επισήμανε η ίδια.
Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως, η Αυστρία, η οποία και συνορεύει με την Ουγγαρία, έχει προειδοποιήσει πως θα ασκήσει έφεση στην έγκριση της συμφωνίας.
Από την πλευρά της, η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι οι αντιδραστήρες χρειάζονται, καθώς ξεκινά να διακόπτει τη λειτουργία στους τέσσερις υφιστάμενους αντιδραστήρες Paks.
Δεδομένου ότι οι τελευταίοι είναι ρωσικής κατασκευής, ήταν λογικό να επιλεγεί η Rosatom για την κατασκευή των νέων, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας - ένα επιχείρημα που έγινε αποδεκτό από την Κομισιόν.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης