Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Θετική εξέλιξη για την ΕΕ μία «Bad Bank» - Η Γερμανία πρέπει να την στηρίξει

Bloomberg: Θετική εξέλιξη για την ΕΕ μία «Bad Bank» - Η Γερμανία πρέπει να την στηρίξει
Το Bloomberg τονίζει ότι το σχέδιο για την Bad Bank εμπεριέχει αρκετά πλεονεκτήματα, ένα εκ των οποίων είναι και η αναγνώριση των ζημιών από τις ίδιες τις προβληματικές τράπεζες
Ως μία θετική εξέλιξη για την Ε.Ε. παρουσιάζει την ενδεχόμενη δημιουργία μίας ενιαίας «Bad Bank» (Asset Management Company, AMC) το Bloomberg, καλώντας παράλληλα τη Γερμανία (που αντιτίθεται…) να στηρίξει το εγχείρημα.
Όπως αναφέρει σε άρθρο – άποψη το πρακτορείο, οι ηγέτες του ευρωπαϊκού μπλοκ προσπαθούν επί χρόνια, χωρίς επιτυχία, να μειώσουν τον συνολικό, τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ο οποίος υπολογίζεται ακόμα και στο 1 τρισ. ευρώ.
Το Bloomberg υποστηρίζει ότι το σχέδιο για την Bad Bank εμπεριέχει αρκετά πλεονεκτήματα, ένα εκ των οποίων είναι και η αναγνώριση των ζημιών από τις ίδιες τις προβληματικές τράπεζες.
Αυτό θα τις αναγκάσει να βρουν μία λύση εξυγίανσης, όπως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή να διακόψουν οριστικά τη λειτουργία τους.
«Το σχέδιο θα περιορίσει τις απώλειες σε όλο το σύστημα και θα καταστήσει τo όλο εγχείρημα λιγότερο επώδυνο.
Μάλιστα, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην κερδοφορία τις ευρωπαϊκές τράπεζες», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, δεν πρέπει η Bad Bank να σταθεί εμπόδιο στις τρέχουσες πολιτικές εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, όπως αυτή που επιχειρείται στην Ιταλία.
Στη συνέχεια, το πρακτορείο αποτιμά ως «λανθασμένη» την αδιαλλαξία της Γερμανίας επί του θέματος.
Το Βερολίνο αρνείται εδώ και καιρό τα όποια σχέδια θα είχαν ως αποτέλεσμα να μοιραστεί ο τραπεζικός κίνδυνος στην Ευρωζώνη, υπό τον φόβο πως θα επιβαρυνθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι για τη διάσωση τραπεζών άλλων χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης