Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτές τάσεις και ήπιες διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Μάκρο και Fed στο επίκεντρο

Μεικτές τάσεις και ήπιες διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Μάκρο και Fed στο επίκεντρο
Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 0,27%, στις 372,27 μονάδες
Μεικτές τάσεις και ήπιες διακυμάνσεις καταγράφηκαν σήμερα, Τρίτη 7 Μαρτίου, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αποτιμούν αρνητικά την πτώση στις γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες, ενώ προετοιμάζονται για την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου την επόμενη εβδομάδα, που φαίνεται να έχει κλειδώσει.
Αναλυτικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,15%, στις 7.338,99 μονάδες.
Οριακή άνοδο σημείωσε ο γερμανικός δείκτης DAX, στις 11.966,14 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στη Γαλλία έχασε το 0,35% της αξίας του και έκλεισε στις 4.955 μονάδες.
Οριακά αμετάβλητος (+0,03%) διατηρήθηκε ο ιταλικός FTSE MIB, που διαμορφώθηκε στις 19.455,05 μονάδες, ενώ ο PSI 20 στην Πορτογαλία κινήθηκε πτωτικά κατά 0,10%, στις 4.630,41 μονάδες.
Οριακά αμετάβλητος παρέμεινε και ο IBEX 35 στην Ισπανία, στις 9.801,70 μονάδες.
Τέλος, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 0,27%, στις 372,27 μονάδες.
Στα οικονομικά νέα, ώθηση από την ανάκαμψη των επενδύσεων έλαβε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δ΄τρίμηνο του 2016, με την ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο +0,4%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,4% στο δ' τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο +1,7%.
Οι επενδυτικές δαπάνες είναι το αδύνατο σημείο για την οικονομία της Ευρωζώνης, από τότε που ξεκίνησε η ανάκαμψη, στα μέσα του 2013, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την τόνωση της ανάπτυξης μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού.
Το άλμα στις επενδυτικές δαπάνες στο β΄τρίμηνο, ακολούθησε μια πτώση το επόμενο τρίμηνο, αλλά οι επενδυτικές δαπάνες σημείωσαν αύξηση 0,6%.
Η αύξηση των κρατικών δαπανών βοήθησε επίσης την επέκταση, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν μικρή άνοδο.
Ωστόσο οι εμπορικές συναλλαγές αποτελούν τροχοπέδη, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,5% στο τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 2%.
Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και οκτώ χρόνια, καθώς η ζήτηση για επενδυτικά αγαθά αποδυναμώθηκε.
Οι παραγγελίες, προσαρμοσμένες λόγω των εποχικών ιδιαιτεροτήτων και του πληθωρισμού, μειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2017 κατά 7,4% εν συγκρίσει με τον Δεκέμβριο του 2016, όταν και είχαν αυξηθεί κατά 5,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας στο Βερολίνο, την Τρίτη 7/3.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2009.
Σε ετήσια βάση οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,8%, σε σχέση με το 2016.
Η έκθεση έρχεται να διακόψει ένα σερί από θετικά στοιχεία τα οποία οδηγούσαν τη δημιουργία μιας θετικής δυναμικής στην οικονομία και χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση, ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δεν είναι πλήρως μονωμένο έναντι των κινδύνων.
Τον περασμένο μήνα, η Bundesbank προέβλεψε αύξηση της ανάπτυξης στην αρχή του 2017, υποστηριζόμενη από την εγχώρια ζήτηση και μια ισχυρότερη παγκόσμια οικονομική προοπτική.
Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo, βελτιώθηκε το Φεβρουάριο του 2017, εν μέσω έντονης δραστηριότητας στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ενώ η ανεργία συνέχισε να μειώνεται.
Το υπουργείο θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή του Ιανουαρίου, την Τετάρτη 8/3.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης