Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου θα συζητήσει η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. αύριο 9/3 - Αντίθετα στον Trump

Νέες συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου θα συζητήσει η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. αύριο 9/3 - Αντίθετα στον Trump
Την τρέχουσα περίοδο, η Κομισιόν διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με την Ιαπωνία και το Μεξικό, ενώ επιδιώκει και μια εμπορική συμφωνία με τα 4 μόνιμα μέλη της λατινο-αμερικανικής ένωσης Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη)
Στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής αύριο Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. αναμένεται να ενθαρρύνουν την Ευρώπη να επιδιώξει περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με χώρες του υπόλοιπου πλανήτη, στοχεύοντας να αναδειχθεί η πλήρης αντίθεση με την οικονομική πολιτική προστατευτισμού και αποκλεισμού που ακολουθεί ο αμφιλεγόμενος νέος Αμερικάνος πρόεδρος, Donald Trump.
Αυτό αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο κοινό ανακοινωθέν τους μετά την ολοκλήρωση του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα αναφερθούν ονομαστικά στον Trump, αλλά θα φροντίσουν όσα πουν να έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με όσα διακηρύττει ο Αμερικάνος πρόεδρος.
Ως γνωστόν, ο Trump με την ανάληψη των καθηκόντων του αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη σημαντική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού TPP που είχε οικοδομήσει ο προκάτοχός του (Barack Obama) με το βλέμμα στην οικονομική αντιστάθμιση της Κίνας, ενώ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει την επαναδιαπραγμάτευση - διαφορετικά, κατάργηση - της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου βορείου Αμερικής με τον Καναδά και το Μεξικό.
Πάντα σύμφωνα με το Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αύριο θα καλώσορίσουν την έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της συμφωνίας εμπορίου E.E.-Καναδά CETA, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή στους ερχόμενους μήνες.
«Αυτό [η CETA]είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι [για την ανάγκη διεθνούς οικονομικής συνεργασίας] σε μια εποχή κατά την οποία επανεμφανίζονται οι τάσεις προστατευτισμού», όπως αναφέρεται σε προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αύριο θα καλέσουν την Κομισιόν - που διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες μεταξύ της Ε.Ε. και τρίτων χωρών για λογαριασμό και των 28 χωρών-μελών - να προχωρήσει «με αυτοπεποίθηση» τις εν εξελίξει εμπορικές διαπραγματεύσεις της προς την κατεύθυνση της επίτευξης νέων συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου.
Την τρέχουσα περίοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας με την Ιαπωνία, ενώ έχει επιταχύνει τις συνομιλίες επικαιροποίησης της υφιστάμενης εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Μεξικό, έχοντας θέσει παράλληλα ως προτεραιότητα μια εμπορική συμφωνία με τα τέσσερα μόνιμα μέλη της λατινο-αμερικανικής ένωσης Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη).
Η αυριανή σύνοδος κορυφής αναμένεται να εξουσιοδοτήσει την Κομισιόν να επιβάλλει ευκολότερα μέτρα anti-dumping εναντίον χωρών και προϊόντων που εισάγονται στην Ε.Ε. σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές ή από επιχειρήσεις που ωφελούνται από «άδικες επιδοτήσεις», όπως στις περιπτώσεις εισαγωγών κινεζικού χάλυβα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης