Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κούκος (ΟΤΟΕ): Η ιστορία των εθελούσιων έχει εξαντληθεί - Πως θα αντιμετωπιστεί η ανάγκη νέας μείωσης προσωπικού;

Κούκος (ΟΤΟΕ): Η ιστορία των εθελούσιων έχει εξαντληθεί - Πως θα αντιμετωπιστεί η ανάγκη νέας μείωσης προσωπικού;
Η αβεβαιότητα δεν βοηθάει στην επιστροφή στην κανονικότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ
Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που υπάρχει ως μόνιμη αξίωση του ΔΝΤ στην ατζέντα των εργασιακών, αν νομοθετηθεί, αναμένεται να εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα στις εταιρείες που έχουν μεταφερθεί ή θα μεταφερθούν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ).
Οι εταιρίες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, OΣΕ,ΟΑΚΑ,ΕΛΤΑ,ΕΥΑΘ,ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΕΛΒΟ) απασχολούν περίπου 40.000 - 50.000 εργαζόμενους οι οποίοι θα βρεθούν στον «αέρα» προκειμένου οι υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ να απαλλαγούν από τα «βαρίδια» του παρελθόντος και να γίνουν πιο ελκυστικές στους επενδυτές.
Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά έχουν διαβεβαιώσει την ΟΤΟΕ ότι θα δε θα προχωρήσουν σε απολύσεις αλλά θα περιορίσουν το πλεονάζον προσωπικό μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος, μιλώντας προσεκτικά, καθώς οι υπερβολές στον «ευαίσθητο» τραπεζικό κλάδο έχουν ολέθριο αποτέλεσμα, επισημαίνει τα στοιχεία που τον προβληματίζουν και είναι:
- Από το 2009 έχουν αποχωρήσει με εθελούσια έξοδο 20.000 τραπεζοϋπάλληλοι.
- Το story των εθελούσιων έχει εξαντληθεί.
- Η αβεβαιότητα δεν βοηθάει στην επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο κ. Κούκος, μιλώντας στο Bankingnews.gr, απεύχεται το αρνητικό σενάριο αλλά στο πλαίσιο των νέων stress tests το 2018, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψουν ανάγκες για νέα μείωση προσωπικού.
«Οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει εν πολλοίς τα πλάνα με την αναδιάρθρωση του προσωπικού τους- επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ-, ωστόσο αν δεν ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί ανάγκη και για νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Οι τράπεζες δίνουν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων σε ιδιωτικές εταιρίες.
Αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούν στη ζώνη του πλεονάζοντος προσωπικού 6.000 τραπεζοϋπάλληλοι που απασχολούνται σήμερα στα κόκκινα δάνεια.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Εχθρός των θέσεων εργασίας δεν είναι μόνο τα μνημόνια, αλλά και η ρομποτική. Στη Γαλλία παρουσιάστηκε η Amelia, το νέο ρομπότ που μπορεί να αντικαταστήσει έως και 1000 εργαζόμενους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης