Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για ύπαρξη γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ κάνει λόγο η Eni

Για ύπαρξη γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ κάνει λόγο η Eni
Οι ανακαλύψεις τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο διασφαλίζουν την μακροχρόνια στρατηγική ασφάλεια της παροχής σε χώρες-«κλειδιά»
Την εκτίμηση ότι υπάρχει ακόμα ένα κοίτασμα του μεγέθους του γιγαντιαίου Zohr της Αιγύπτου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με σημαντικές πιθανότητες να βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου, εξέφρασε ο επικεφαλής του διερευνητικού τομέα της Ιταλικής πετρελαϊκής Eni, Luca Bertelli, όπως μεταδίδει ο Κυπριακός τ/σ «Σίγμα».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 4ο Συνέδριο Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου που διεξήχθη στη Λευκωσία, ο Bertelli είπε, ότι «πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα ένα Zohr στην περιοχή».
Συμπλήρωσε δε, ότι κοιτάσματα παρόμοια με το Zohr, που βρίσκεται στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ πολύ κοντά στα όρια με την Κυπριακή ΑΟΖ, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ώστε να προστεθούν περισσότερα αποθέματα στο δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου.
Υποστήριξε μάλιστα, ότι περισσότερα κοιτάσματα παρόμοια με το γιγάντιο Αιγυπτιακό κοίτασμα που ανακαλύφθηκε το 2015, θεωρείται ότι περιέχονται στα Κυπριακά ύδατα.
Ακόμη τόνισε, ότι η ανακάλυψη του Zohr από την Eni αποτελεί ορόσημο, καθώς προσέλκυσε νέους σημαντικούς παίχτες στην αρένα.
«Έρχονται νέοι παίχτες, κάτι που αποτελεί ευχάριστο νέο για την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, το στέλεχος της Ιταλικής εταιρείας συνέδεσε το κοίτασμα Zohr με την Κύπρο, δηλώνοντας πως η ανακάλυψη αυτή ενεργοποίησε τον γ΄γύρο αδειοδότησης οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ.
Υπογράμμισε δε, ότι οι ανακαλύψεις τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο διασφαλίζουν την μακροχρόνια στρατηγική ασφάλεια της παροχής σε χώρες-«κλειδιά», όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Σημείωσε ακόμη, ότι η ανατολική Μεσόγειος έχει ακόμη αρκετές ανεξερεύνητες περιοχές.
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της ανατολικής Μεσογείου ως πιθανού ενεργειακού κόμβου, είπε ότι υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα, όπως οι ήδη υπάρχουσες υποδομές με τα τερματικά υγροποίησης στην Αίγυπτο, αλλά και τον αραβικό αγωγό, καθώς και η γειτνίαση με μεγάλες αγορές για το φυσικό αέριο, όπως η Ευρώπη και η Τουρκία.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης