Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Δυνατό τεστ για το επενδυτικό συναίσθημα οι σημερινές (15/3) εκλογές στην Ολλανδία

Saxo Bank: Δυνατό τεστ για το επενδυτικό συναίσθημα οι σημερινές (15/3) εκλογές στην Ολλανδία
Θα μπορούσε η αγορά να λάβει μία τεράστια τόνωση του συναισθήματος για το ενιαίο νόμισμα αν τα ποσοστά του Wilders είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα; 
Το αποτέλεσμα των σημερινών (15/3) εκλογών στην Ολλανδία, είτε θετικό, είτε αρνητικό για τον Geert Wilders, θα αποτελέσει ένα δυνατό τεστ για το επενδυτικό συναίσθημα, σύμφωνα με τον John Hardy, Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος στη Saxo Bank.
Θα μπορούσε η αγορά, για παράδειγμα, να λάβει μία τεράστια πρόσθετη θετική τόνωση του συναισθήματος για το ενιαίο νόμισμα επειδή τα κέρδη του Wilders θα είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα;
Ή εάν τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν, πώς θα επηρεάσει αυτό συνολικά την πολιτική αβεβαιότητα που έχουμε δει με το Ευρώ;
Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά έχει αναπτύξει αρκετά θετικό συναίσθημα για το Ευρώ και αυτό θα είναι μια ενδιαφέρουσα δοκιμασία καθώς φτάνουμε στο τέλος του εκλογικού αγώνα, σχολιάζει ο κ. Hardy.
Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες σημαντικές τρέχουσες εξελίξεις, ο αναλυτής σημειώνει ότι οι επόμενες μέρες είναι αρκετά σημαντικές για την αγορά συναλλάγματος.
Το πρώτο γεγονός που έχουμε μπροστά μας είναι η συνεδρίαση της F.O.M.C. σήμερα, όπου η Fed αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης μέσα σε ένα τρίμηνο, η πρώτη φορά που γίνεται αυτό από τα τέλη του 2006, όταν και ολοκληρώθηκε ο προηγούμενος κύκλος αύξησης των επιτοκίων.
Αυτή είναι η πρώτη φορά όπου πολλοί επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν μια διπλή αύξηση επιτοκίων με ταχείες διαδικασίες από την Fed.
Η αύξηση έχει ήδη προεξοφληθεί, αλλά μένει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο η Fed θα διαδώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες και πως θα το αποδεχτεί η αγορά.
Αυτό αποτελεί ουσιαστικά τον άγνωστο παράγοντα και αυτή η εβδομάδα παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο δείκτης του δολαρίου βρίσκεται σε καθοριστικά επίπεδα εάν το νόμισμα συνεχίσει να αποδυναμώνεται.
Αρχίζει να φαίνεται ότι έχουμε σταθεροποιηθεί προς την κορυφή, ωστόσο δεν είμαστε ακόμη πρόθυμοι να κοιτάξουμε αυτή την κορυφή έως ότου επαληθευτεί από μόνη της.
Από την άλλη πλευρά, αν έχουμε ένα σταθερό μήνυμα από την Fed το οποίο θα οδηγήσει τις αποδόσεις στις Η.Π.Α. υψηλότερα, το δολάριο θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα.
Είναι αυτό ακριβώς στο οποίο θα εστιάσουμε μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας προκειμένου να έχουμε κάποια δήλωση σχετικά με το δολάριο.
Εντωμεταξύ, όλη αυτή η κατάσταση δεν σχετίζεται μόνο με την Fed – υπάρχει και η συνάντηση των G20, έχουμε κάποιες ενδιαφέρουσες ενδεχόμενες συνεδριάσεις επιπέδου κορυφής μεταξύ του κ. Trump και της Κινεζικής ηγεσίας.
Για παράδειγμα οποιαδήποτε δήλωση από τον Υπουργό Οικονομικών των Η.Π.Α., θα μπορούσε ξαφνικά να μηδενίσει οποιοδήποτε άλλο ερέθισμα το οποίο θα κινήσει το δολάριο είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στα λεγόμενα των αξιωματούχων της κυβέρνησης του κ. Trump σχετικά με το δολάριο.
Εν συνεχεία, αύριο θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από τέσσερις συνεδριάσεις Κεντρικών Τραπεζών, αλλά αυτή που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτή της Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία χρειάζεται πραγματικά να επιμείνει για τη διατήρηση της πολιτικής ελέγχου της καμπύλης απόδοσης.
Για τις αποδόσεις των Η.Π.Α. και των υπολοίπων χωρών που κινούνται υψηλότερα για να επιδράσουν στην συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του γιεν, η Τράπεζα χρειάζεται να επιμείνει στο γεγονός ότι πρόκειται να διατηρήσει τις αποδόσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Έχουμε, επίσης, τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, από όπου αναμένουμε δηλώσεις σχετικά με τη λίρα, η οποία αγωνίζεται να διατηρηθεί σε επίπεδο 1.20 έναντι του δολαρίου.
Στο πρόγραμμα υπάρχουν επίσης και οι συνεδριάσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας – και της Τράπεζας της Νορβηγίας, οι οποίες είναι πιθανό να μη πραγματοποιηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης