Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πτώση έως 21% για τις ευρωπαϊκές μετοχές αν κερδίσει η Le Pen - Συστημικό ρίσκο το Frexit

Goldman Sachs: Πτώση έως 21% για τις ευρωπαϊκές μετοχές αν κερδίσει η Le Pen - Συστημικό ρίσκο το Frexit
Εάν η Le Pen εκλεγεί με ξεκάθαρη εντολή για έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προκληθούν άμεσα συστημικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη
Απίθανη θεωρεί η Goldman Sachs τη νίκη της Marine Le Pen στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, εκτιμούν ωστόσο πως έχει τη δυναμική να ξεπεράσει τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεις στο α΄ γύρο της αναμέτρησης.
Σε περίπτωση νίκης της επικεφαλής του «Εθνικού Μετώπου», το risk premium για τις μετοχές αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα στο 8%-9% έναντι 7,5%, γεγονός που θα οδηγήσει σε πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών κατά 13%-21%.
Επίσης τα spreads αναμένεται να διευρυνθούν σημαντικά, όπως τονίζεται στην ανάλυση με τίτλο «Frexit: What should you expect for European equities», με ημερομηνία 15 Μαρτίου 2017.
Επιπλέον, μια νίκη της Marine Le Pen θα προκαλέσει sell -off στα risk assets.



Στον αντίποδα αναμένεται να ενισχυθούν σχετικά οι δείκτες DAX, SMI και FTSE 100.
Και αυτό γιατί οι δύο τελευταίοι δείκτες βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης.
Όσον αφορά τον DAX θα ωφεληθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς οι επενδυτές αναμένεται να στραφούν στην ασφάλεια των γερμανικών assets.
Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχθούν οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ο IBEX στη Μαδρίτη και βέβαια ο CAC 40 στο Παρίσι.
Σε περίπτωση που δεν κερδίσει η Le Pen, το οποίο αποτελεί και το βασικό σενάριο, της Goldman Sachs, αναμένεται να ενισχυθούν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων και να συρρικνωθούν τα spreads στην Ευρώπη.
Επίσης αναμένεται ένα μικρό ράλι ανακούφισης σε τράπεζες και FTSE MIB.
Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση overweight για τις τράπεζες, ενώ εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υπεραποδώσουν των αμερικανικών, παρά την πολιτική αβεβαιότητα.





Τι θα συμβεί αν η Le Pen εκλεγεί με ξεκάθαρη εντολή για Frexit;

Εάν η Le Pen εκλεγεί με ξεκάθαρη εντολή για έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προκληθούν άμεσα συστημικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη.
Μια τέτοια εξέλιξη, αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο, θα οδηγήσει σε κρίσιμη κατάσταση της γαλλικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης