Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σημίτης: Πρέπει να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο με επίκεντρο τις επενδύσεις - Η κοινωνία ζει με τον φόβο του Grexit

Σημίτης: Πρέπει να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο με επίκεντρο τις επενδύσεις - Η κοινωνία ζει με τον φόβο του Grexit
Το πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά, στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση, δεν θα επιτρέψει τη στροφή στις επενδύσεις, αλλά απαιτείται μια διαφορετική αντιμετώπιση, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό
Την εκτίμηση ότι ο φόβος του Grexit, δηλαδή της εξόδου από την Ευρωζώνη, πλανάται πάνω από την κοινωνία, εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία.
Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε πως μόλις μέσα σε ενάμιση μήνα οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2.7 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο των ομολόγων να αυξάνεται συνεχώς, ενώ παράλληλα οι επενδύσεις συνεχώς μειώνονται και η αγορά δείχνει ανησυχία και αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, η αντίληψη ότι λόγω της αστάθειας της Ευρωζώνης, μια σκληρή ελληνική στάση θα αναγκάσει τους εταίρους να υποχωρήσουν είναι εσφαλμένη.
«Υποχώρηση στην έκταση που επιθυμεί η Αθήνα δεν πρόκειται να υπάρξει, διότι τα κόμματα δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την απήχησή τους στο εκλογικό σώμα», υποστήριξε συγκεκριμένα, κάνοντας αναφορά στις επικείμενες εκλογές σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.
Κατά τον πρώην πρωθυπουργό είναι ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο με επίκεντρο τις επενδύσεις.
Όπως ανέφερε, το πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά, στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση, δεν θα επιτρέψει τη στροφή στις επενδύσεις, αλλά απαιτείται μια διαφορετική αντιμετώπιση.
«Πρέπει π.χ., να επιδιωχθεί με περαιτέρω παρατάσεις ωρίμανσης, περιόδους χάριτος και τη σταθεροποίηση στα δάνεια, ώστε τα κόστη των τόκων να παραμένουν διαχειρίσιμα και σε περίπτωση που τα επιτόκια αυξάνονται διεθνώς» είπε και συνέχισε:
«Στα χρόνια που έρχονται, πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας κι εκσυγχρονισμού της χώρας.
Και προϋπόθεση επιτυχίας είναι η συνεχής προσαρμογή στις νέες συνθήκες του περιβάλλοντός μας». Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η αυτοαπαλλαγή από την ευθύνη και η καταγγελία των άλλων υπονομεύει τη δυνατότητά σου να πείσεις όσους συναλλάσσονται μαζί σου» και «ταυτόχρονα, δημιουργεί ψευδαισθήσεις στην κοινή γνώμη, η οποία δεν αποκτά μια σωστή θεώρηση της πραγματικότητας».
Ως προς τις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η εξέλιξη της ενοποιητικής πορείας «δεν θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες εκτός Συνθήκης, που θα ανοίξουν τη δυνατότητα αυθαίρετου αποκλεισμού ορισμένων κρατών - μελών».
«Η Ευρωζώνη έχει μέλλον» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός «και η ενοποίηση θα πραγματοποιείται βαθμιαία»
Τέλος, κατέληξε ότι «με άλλα λόγια, το κοινό δίκτυο που θα καλύπτει το σύνολο της Ε.Ε, θα έχει διαφορετική πυκνότητα κατά θέματα».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης