Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 31 Μαρτίου οι προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική – Περίπου 500-550 εκατ το τίμημα ή 0,7 P/BV

Στις 31 Μαρτίου οι προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική – Περίπου 500-550 εκατ το τίμημα ή 0,7 P/BV
Περίπου στα 500-550 εκατ ευρώ εκτιμάται ότι θα κλείσει το deal στην Εθνική Ασφαλιστική
Στις 31 Μαρτίου του 2017 λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την Εθνική Ασφαλιστική την οποία πουλάει η Εθνική λόγω δέσμευσης της στην DGComp στην Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η Εθνική Ασφαλιστική με 3,3 δισεκ. συνολικό ενεργητικό, ίδια κεφάλαια περί τα 700 εκατ και 1,91 δισεκ. σύνολο ασφαλιστικών προβλέψεων εμφανίζει τα εξής στοιχεία
1)Έχει μια σχετικά καλή απόδοση ως προς τα παραγόμενα κέρδη ωστόσο εταιρίες μικρότερων περιουσιακών στοιχείων έχουν παρόμοιες αποδόσεις, όπως η Eurolife.
2)Τα προγράμματα ασφαλειών ζωής της Εθνικής Ασφαλιστικής ειδικά αυτά που έχουν συναφθεί στο παρελθόν έχουν θέματα απόδοσης λόγω διαφοράς επιτοκίων και άλλων παραμέτρων.
3)Παρά τον όγκο των δραστηριοτήτων τα λειτουργικά κόστη δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ακραία ή υπερβολικά.
4)Η απόδοση των αξιογράφων που διατηρούνται στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
5)Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις που επιδρούν προφανώς καίρια στην δομή των εσόδων
Η Εθνική Ασφαλιστική έχει κρίσιμο μέγεθος στην Ασφαλιστική αγορά και προφανώς όποιος αποκτήσει την Εθνική αποκτάει και θέση ισχύος στον κλάδο.
Υπάρχουν και προβλήματα αποδόσεις των ασφαλιστικών συμβολαίων και άλλα και προφανώς ο συγκερασμός πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μια δίκαιη αποτίμηση είναι περίπου 0,7 P/BV.
Τι σημαίνει αυτό;     
Περίπου στα 500-550 εκατ ευρώ εκτιμάται ότι θα κλείσει το deal.
Από τους ενδιαφερόμενους τις ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η βάση θα είναι τα 550 με 550 εκατ ευρώ.
Κάποια στιγμή στο παρελθόν είχαμε αναφέρει ότι η Εθνική Ασφαλιστική μπορεί να αξίζει 1 δισεκ. ευρώ αλλά αυτός ο στόχος έχει αναθεωρηθεί ως ακραία υπεραισιόδοξος.
Το ερώτημα είναι πόσο υψηλότερα από τα 500-550 εκατ ευρώ θα είναι διατεθειμένοι οι υποψήφιοι επενδυτές να καταβάλλουν ώστε να αποκτήσουν την Εθνική Ασφαλιστική.
Τέλη Μαρτίου θα υποβληθούν οι προσφορές και μετά θα ξεκινήσει μια διαδικασία αξιολόγησης ή και βελτίωσης.
H Εθνική τράπεζα με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα αφαιρέσει από το ενεργητικό της 3,35 δισεκ. θα προσθέσει 500-550 εκατ νέα κεφάλαια όπερ σημαίνει ότι θα ενισχύσει σημαντικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και λόγω μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού και αύξησης των ιδίων κεφαλαίων.
Με βάση το ιστορικό μέσο κόστος κτήσης είναι μάλλον ουδέτερο το deal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης