Τετραμερής Τσακαλώτου, Regling, Thomsen, Juncker στις 20/3 πριν το Eurogroup για να αποφευχθεί το ναυάγιο στην αξιολόγηση

Τετραμερής Τσακαλώτου, Regling, Thomsen, Juncker στις 20/3 πριν το Eurogroup για να αποφευχθεί το ναυάγιο στην αξιολόγηση
Στόχος της τετραμερούς είναι να υπάρξει σύγκλιση σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, πριν ξεκινήσει το Eurogroup, και να ξεπεραστούν εμπόδια ή εμπλοκές, πριν τεθούν στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού οργάνου
Υστάτη προσπάθεια να ξεκινήσει η συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας (20 Μαρτίου) με όσο το δυνατόν καλύτερους οιωνούς καταβάλει το Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Οικονομικών.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή αποκάλυπτε ότι, στο πλαίσιο των παρασκηνιακών ζυμώσεων και διαβουλεύσεων, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει τετραμερή συνάντηση με τους δανειστές, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Στην τετραμερή θα συμμετέχουν, εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, του ΔΝΤ, Poul Thomsen, και εκπρόσωπος της Κομισιόν, πιθανώς ο Jean Claude Juncker.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στόχος της τετραμερούς είναι να υπάρξει σύγκλιση σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, πριν ξεκινήσει το Eurogroup, και να ξεπεραστούν εμπόδια ή εμπλοκές, πριν τεθούν στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού οργάνου.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος, η οποία θα αποτυπωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε Staff Level Agreement, θα ζητήσει από τους συνομιλητές του στην τετραμερή να υπάρξει ελαστικότητα στα λεγόμενα «θετικά αντίμετρα», ώστε να καταστεί δυνατό η συμφωνία να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη και κοινωνικά ανεκτή και βιώσιμη.
Μάλιστα άριστα πληροφορημένες πηγές, με γνώση των διαπραγματεύσεων, ανέφεραν ότι στη συνάντηση, προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις και για να μη δυναμιτιστεί το κλίμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δε θα θέσει το ζήτημα των εργασιακών, καθώς το ΔΝΤ είναι ανυποχώρητο.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι, όσα γράφονται και φημολογούνται για μεταφορά της συζήτησης για τα εργασιακά σε μεταγενέστερο χρόνο, δεν ευσταθούν και πως, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη διαπραγματευτική ομάδα, συμφωνούν ότι «όλα πρέπει να κλείσουν πακέτο» χωρίς αλλαντοποίηση και τεμαχισμούς.
Πάντως, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι σε ό,τι αφορά στην περικοπή των συντάξεων, η περικοπή της τάξεως του 1% δεν επαρκεί και ο λογαριασμός δε βγαίνει μόνο από την μείωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.
Ως εκ τούτου, οι δανειστές ζητούν νέα περικοπή στις συντάξεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ακόμα και πλαφόν υψηλότερης σύνταξης.
Την ίδια ώρα, το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκεται ήδη σε ανοικτή γραμμή, με στόχο να φιξαριστούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Angela Merkel και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς, με απώτερο σκοπό να υπάρξει πολιτική παρέμβαση και ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές και η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα συγκρατημένη.
Στόχος της Αθήνας είναι να τρέξουν οι τρείς πυλώνες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τα μέτρα-αντίμετρα, τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και το ύψος και η χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων, ώστε στις 27 Απριλίου, όποτε συνεδριάζει η ΕΚΤ, να ανάψει πράσινο φως για την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.).
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές δεν απαιτείται να υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup για να εγκρίνει το QE και μπορεί να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο προϋπόθεση είναι να υπάρξει πρώτα το Staff Level Agreement.
Τέλος, όλο το επόμενο διάστημα, σε ένδειξη καλής πρόθεσης και έμπρακτης διάθεσης για ταχύτατη υλοποίηση των συμφωνηθέντων προς το κουαρτέτο των θεσμών θα έρχονται αυτόνομα νομοσχέδια για ψήφιση στη Βουλή με κλεισμένα προαπαιτούμενα, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS