Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Πως η Ρωσία ασκεί επιρροή στη Σερβία και τα Βαλκάνια μέσω των ΜΜΕ - Παρούσα και η CIA

FT: Πως η Ρωσία ασκεί επιρροή στη Σερβία και τα Βαλκάνια μέσω των ΜΜΕ - Παρούσα και η CIA
Πρώην πράκτορες της CIA ανάμεσά τους και ο πρώην διοικητής της David Petraeus, έχουν στην κατοχή τους τηλεοπτικό κανάλι που εκπέμπει σε εθνικό δίκτυο
Όταν το 2014 το ρωσικό δίκτυο Sputnik άνοιξε γραφεία στη Σερβία κανείς δεν πίστευε ότι η κίνηση αυτή θα ήταν ένας ρωσικός δάκτυλος στα Βαλκάνια.
Όμως σχεδόν 2 χρόνια αργότερα, οι σέρβοι πολιτικοί διαπιστώνουν ότι το ισχυρό πλέον ρωσικό δίκτυο, που με την χρηματοδότηση του Κρεμλίνου έχει γίνει ένα από τα ισχυρότερα ΜΜΕ της χώρας, είναι μια ανοικτή ρωσική φωνή στο εσωτερικό της Σερβίας.
Σε δημοσίευμα τους οι Financial Times αναφέρονται σε αυτή την δυναμική, σχεδόν σαρωτική είσοδο των ρωσικών ΜΜΕ στις βαλκανικές χώρες με πολλούς αναλυτές να εκφράζουν πλέον την ανησυχία τους για το κατά πόσο είναι αντικειμενικά.
Σε μια περίοδο μάλιστα που ΕΕ έχει αρχίσει και εκφράζει φόβους για την επιρροή της Μόσχας στα βαλκάνια και το Κόσσοβο και την πιθανότητα αποσταθεροποίησής τους.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May αναφερόμενη στο θέμα ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για να ελέγχουν και να εμποδίσουν την προσπάθεια της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την περιοχή ενώ ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολωνός Donalt Tusk έκανε λόγο για μη υγιή εξωτερική επιρροή.
Σύμφωνα με το δημοσιευμα, που επικαλείται τις δηλώσεις της Jelena Milic, επικεφαλής της CEAS, ενός ΝΑΤΟικου think-tank «η στρατηγική της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια είναι να χρησιμοποιήσει το Sputnik και άλλα 20 και πλέον ΜΜΕ κατευθυνόμενα από το Κρεμλίνο, για να αποσταθεροποιήσει την Σερβία και να υπονόμευσει την ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ».
Η απάντηση της Δύσης σε αυτή την τακτική είναι η εφαρμογή μιας παρόμοιας στρατηγικής.
Η αμερικανική εταιρεία KKR, η οποία συνεργάζεται με πρώην πράκτορες της CIA ανάμεσά τους και ο πρώην διοικητής της David Petraeus, έχουν στην κατοχή τους ένα τηλεοπτικό κανάλι που εκπέμπει σε εθνικό δίκτυο και το μεγαλύτερο site της χώρας.
Από βρετανικής πλευράς το BBC ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επαναλειτουργήσει την σερβική υπηρεσία του στη σερβική γλώσσα έως το 2018, 7 χρόνια μετά το κλείσιμό της.
Η χρηματοδότηση του θα γίνει εξ ολοκλήρου από τη βρετανική κυβέρνηση με τουλάχιστον 600 χιλιάδες λίρες ετησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης