Ελάχιστη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Αθήνας και θεσμών στις Βρυξέλλες – Ανένδοτοι οι δανειστές για ΔΕΗ και εργασιακά

Ελάχιστη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Αθήνας και θεσμών στις Βρυξέλλες – Ανένδοτοι οι δανειστές για ΔΕΗ και εργασιακά
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, οι δανειστές επιμένουν στην αποκρατικοποίηση του 40% της ΔΕΗ
Χωρίς ιδιαίτερες προσεγγίσεις και απτά αποτελέσματα ολοκληρώθηκαν και οι σημερινές (21/3) συναντήσεις του κλιμακίου των υπουργών με τους θεσμούς στο Brussels Group, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, οι δανειστές επιμένουν στην αποκρατικοποίηση του 40% της ΔΕΗ, ενώ δεν κάνουν βήμα πίσω στα ζητήματα - «αγκάθια» που αφορούν τα εργασιακά.
Πάντως, πηγές στην Αθήνα που έχουν καλή γνώση των διαπραγματεύσεων, αναφέρουν πως σημειώνεται αργά αλλά σταθερά πρόοδος, όχι όμως στο βαθμό που να μπορεί να «κλειδώσει» το πολυπόθητο «staff-level agreement» για το Eurogroup της 7ης Απριλίου 2017.
Το επόμενο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του Γιώργου Χουλιαράκη, με τους θεσμούς, θα γίνει αύριο 22 Μαρτίου, το μεσημέρι.
Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθούν εκ νέου τα τρία «αγκάθια», δηλαδή τα εργασιακά, η ενέργεια και οι συντάξεις.
Όλα συγκλίνουν πως οι δανειστές επιμένουν σε περικοπή συντάξεων πέρα της προσωπικής διαφοράς, προκειμένου να «βγαίνει» ο λογαριασμός στους προ-συμφωνημένους στόχους των πλεονασμάτων.
Επιπλέον, η λύση – φόρμουλα και ορισμένες εναλλακτικές που προτείνει η κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ, δε γίνονται αποδεκτές.
Όσο για τα μέτρα – αντίμετρα, οι θεσμοί επιμένουν ότι πρέπει πρώτα να «κλείσουν» τα μεγάλα και τα μετά τα μικρά ζητήματα, καθώς θεωρούν ότι τα θετικά αντίμετρα και το πλέγμα μέτρων προστασίας, μπορούν να επιλυθούν γρήγορα, χωρίς να μπλοκάρουν τη συμφωνία.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS