Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Το Grexit επέστρεψε - Στα 4 δισ. φτάνουν οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες

Business Insider: Το Grexit επέστρεψε - Στα 4 δισ. φτάνουν οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες
Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζονται ενώ το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις παραμένει
Στην αναζωπύρωση των συζητήσεων περί Grexit αναφέρεται το Business Insider, με αφορμή τις εκροές καταθέσεων υπό τον φόβο ενίσχυσης των capital controls αλλά και λόγω του αδιεξόδου που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές της.
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει περί τα 4 δισ. από τις καταθέσεις μετά την αλλαγή του έτους, καθώς οι Έλληνες φοβούνται για επιστροφή των capital controls που τους απαγορεύουν να κάνουν αναλήψεις μετρητών που υπερβαίνουν το επιτρεπτό όριο.
Την ίδια στιγμή, η χώρα μοιάζει σαν να βυθίζεται ξανά στην ύφεση, το AΕΠ υποχώρησε κατά 1,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2016» αναφέρεται.

Η ιστορία είναι γνωστή...

Όλα αυτά όμως δεν άγνωστα, καθώς έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν.
Η κατάρρευση της οικονομίας που ακολουθείται από μια φυγή καταθέσεων από τις τράπεζας ήταν τα γεγονότα που σηματοδότησαν την κρίση του ελληνικού χρέους, που ξεκίνησε το 2009 και ποτέ δεν τελείωσε.
Έτσι, το έρωτημα εάν η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη έχει επανέλθει.
Στο δημοσίευμα αναφέρονται και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας Markus Soeder ότι «η Ελλάδα είναι απίθανο να επιβιώσει στην ευρωζώνη μακροπρόθεσμα» αλλά και του Γερμανού πολιτικού της αντιπολίτευσης Christian Lindner ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να της δώσουν μείωση του χρέους.
Την ίδια στιγμή, ο Claus Vistesen της Pantheon Economics επισημαίνει σε πρόσφατο note του ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν τον κίνδυνο ενός Grexit.

Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζεςPantheon
Πηγή: Pantheon Economics

Η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να υποχωρεί ξανά
Pantheon
Πηγή: Pantheon Economics

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τον Ιούλιο του 2017 περί τα 7 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
«Η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι αστήρικτη.
Κάτι πρέπει να δώσει», λέει ο Vistesen.
Το δυσεπίλυτο θέμα της Ελλάδας είναι ότι η οικονομία της είναι πολύ μικρή για να χειριστεί το ποσό του χρέους που καλείται να πληρώσει.

Greek debt
Πηγή: Moody's 

Ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει το ΔΝΤ η οικονομία της δεν θα γίνει αρκετά μεγάλη για να εξοφλήσει το χρέος.
Το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ αυξάνεται ακόμα κι αν κάνει πληρωμές.

Greece
Πηγή: ΔΝΤ

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει υποστεί όλα τα μειονεκτήματα της νομισματικής ένωσης ενώ δεν απολαμβάνει κανένα πλεονέκτημα.
Χρωστάει χρήματα στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί να λάβει επενδύσεις από την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης