Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες 0,7% του δολαρίου με άνοδο χρυσού, γιέν, ελβετικού φράγκου λόγω της πολιτικής ήττας Trump

Απώλειες 0,7% του δολαρίου με άνοδο χρυσού, γιέν, ελβετικού φράγκου λόγω της πολιτικής ήττας Trump
Η αποτυχία «κατεδάφισης» του Obamacare από τον Trump μείωσε την αξιοπιστία του και προκάλεσε αμφιβολίες για την ικανότητά του να προάγει γρήγορα τα μεγαλεπήβολα δημοσιονομικά του σχέδια
Αξιόλογες απώλειες 0,7% καταγράφει σήμερα Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 ο δολαριακός δείκτης - ένα «καλάθι» έξι κύριων συναλλαγματικών ζευγών του αμερικανικού νομίσματος - έχοντας υποχωρήσει σε 98,90 μονάδες ή στο χαμηλότερο επίπεδό του μετά τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016, στις οποίες θριάμβευσε ο Ρεπουμπλικάνος - πρόεδρος, πλέον - Donald Trump.
Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε κατά περίπου 1% έναντι του ευρώ, για να εξασθενήσει μέχρι τα 1,09060 δολάρια, με ισχυρότερο επίπεδο ημέρας τα 1,08377 δολάρια.
Το δολάριο εξασθένησε 1,1% έναντι της βρετανικής στερλίνας μέχρι τις 1,26157 λίρες, ενώ έχασε άλλο τόσο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, για να διακυμανθεί στο περιορισμένο πεδίο μεταξύ 110,109 και 110,591 γιέν.
Οι συναλλαγματικές απώλειες του δολαρίου συνοδεύονται από εν εξελίξει πτώση και στoυς τρεις κύριους δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones Industrial Average (DJIA) να καταγράφει τριψήφια πτώση μονάδων (-132,24 μονάδες) στις 17:40.
Πτώση καταγράφηκε νωρίτερα και στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς και στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ενώ κέρδη καταγράφουν παραδοσιακά «επενδυτικά καταφύγια» όπως το ιαπωνικό γιέν (+1,1%), ο χρυσός (+1,1%), το ελβετικό φράγκο (+0,6%) και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα (US treasuries).
Η εξασθένηση του δολαρίου και των χρηματιστηριακών δεικτών παγκοσμίως αποδίδεται στην παταγώδη αποτυχία του Trump να περάσει από το Κογκρέσο νομοσχέδιό του με το οποίο θα καταργούσε το πρόγραμμα ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης Obamacare (ACA) του προκατόχου του, κάτι που αποτελούσε βασική προεκλογική του δέσμευση.
Η εξέλιξη εύλογα προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, καθώς αποκαλύπτει το μέγεθος του χάσματος που χωρίζει τον Λευκό Οίκο από το Κογκρέσο, στο οποίο μάλιστα υπάρχει πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων (το κόμμα του Trump) τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στη Γερουσία.
Η αποτυχία «κατεδάφισης» του Obamacare από τον Trump μείωσε την αξιοπιστία του και προκάλεσε αμφιβολίες για την ικανότητά του να προάγει γρήγορα τα μεγαλεπήβολα δημοσιονομικά του σχέδια, μεταξύ άλλων για δημόσια έργα 1 τρισ. δολαρίων και μεγάλες φοροελαφρύνσεις.
Αυτό αναπόφευκτα θέτει σε αμφισβήτηση την τόνωση της οικονομίας που σχεδίαζε ο Trump από εφέτος και το 2018, κάτι που μεταξύ άλλων θα επηρεάσει την ταχύτητα αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal Reserve.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης