Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κοντά σε λύση για τεχνική συμφωνία, ίσως 7/4, βρίσκεται η κυβέρνηση, επιστρέφουν οι δανειστές μετά το EWG στις 30/3

Κοντά σε λύση για τεχνική συμφωνία, ίσως 7/4, βρίσκεται η κυβέρνηση, επιστρέφουν οι δανειστές μετά το EWG στις 30/3
Εισιτήριο επιστροφής στην Αθήνα βγάζουν οι τέσσερις εκπρόσωποι των δανειστών
Τα κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου στην βάση των συνομιλιών που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες έχει ξεκινήσει και γράφει η κυβέρνηση, προκειμένου αυτά να συζητηθούν στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου του 2017 που αποτελεί και το νέο ορόσημο για τεχνική συμφωνία (staff level agreement) με τους δανειστές.
«Βρισκόμαστε κοντά σε λύση» δήλωνε στο bankingnews κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς, ακόμη και στα εργασιακά που ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, και αυτό που μένει να κλειδώσει είναι - εκτός απροόπτου - η ημερομηνία επιστροφής των τεσσάρων επικεφαλής (E.E., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ., ESM) στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο αυτό αναμένεται να συμβεί σήμερα έτσι ώστε να υπάρξει το κατάλληλο χρονικό διάστημα μέχρι την Σύνοδο της ευρωζώνης στις 7 Απριλίου για να αποσαφηνιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων.
Όλο το «πακέτο» των νέων μέτρων θα συζητηθεί στο Euro Working Group (EwG) αυτής της Πέμπτης 30 Μαρτίου 2017 που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Αυστριακού Τόμας Βίζερ και το ελληνικό θέμα αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον…
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό του, αν και οι δύο πλευρές τηρούν σιγήν ιχθύος, εντούτοις οι νέες περικοπές σε συντάξεις (μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2020) και αφορολόγητο (στην περιοχή των 5.600-5.900 ευρώ) από το 2019 είναι δεδομένες.
Το πακέτο των νέων μέτρων που θα πρέπει να προνομοθετήσει η ελληνική πλευρά κινείται λίγο πάνω από το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα 3,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,9 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών.
Σημαντικό πάντως πρόβλημα για την κυβέρνηση παραμένει η πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση των νέων παρεμβάσεων.
Από την άλλη η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης λειτουργεί σε βάρος της ελληνικής πλευράς, η οποία έχοντας στραμμένο το βλέμμα της πάνω στην διαπραγμάτευση άφηνε ακυβέρνητο το τρένο της ανάπτυξης και του στόχου για επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 2,7% φέτος.
Μία τέτοια εξέλιξη μοιραία θα οδηγούσε σε νέα δημοσιονομικά μέτρα και μάλιστα από το 2018 που είχε κλείσει δημοσιονομικά με παραμετρικές παρεμβάσεις.
Ήδη, το πρώτο καμπανάκι από τα φορολογικά έσοδα είναι γεγονός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του έτους, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ - με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή - βρέθηκαν κάτω από το στόχο γράφοντας απώλειες της τάξης των 134 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 2,568 δισ. ευρώ έναντι στόχου για εισπράξεις 2,702 δισ. ευρώ.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2016, εισπράχθηκαν μόλις 68 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα.
Ποσό που θεωρείται σχετικά μικρό, καθώς από τον περασμένο Ιούνιο έχει αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24% και έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.
Η υστέρηση στις εισπράξεις ΦΠΑ αντικατοπτρίζει την πτώση στην κατανάλωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ κατέγραψε μείωση πάνω από 10% στο τέλος Φεβρουαρίου.
Εάν οι εισπράξεις του ΦΠΑ συνεχίσουν να κινούνται κάτω από τους στόχους του προϋπολογισμού τον Μάρτιο αλλά κυρίως τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και αποδίδουν το φόρο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, τότε θα μιλάμε για αναστροφή της θετικής εικόνας που καταγράφηκε το 2016.

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση βρίσκεται μία ανάσα από τη συμφωνία με τους θεσμούς

Αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ γρήγορα και ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ομιλία του στην Βουλή.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το νέο μνημόνιο που θα υπογράψει η κυβέρνηση με τους θεσμούς θα προβλέπει αναπτυξιακά μέτρα 2% του ΑΕΠ αλλά και μέτρα λιτότητας, επίσης 2% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1% θα προέλθει από το ασφαλιστικό και το υπόλοιπο 1% από το φορλογικό .
Η ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης θα ξεκλειδώσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο κ. Τσακαλώτος - στεναχωρημένος όπως ο ίδιος είπε από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής - λόγω των εκθέσεων του και της σκληρής κριτικής που ασκούν στην κυβέρνηση για την στάση της στο θέμα της διαπραγμάτευσης και του κινδύνου χρεοκοπίας που ελλοχεύει – χαρακτήρισε αδύνατο για μία κυβέρνηση να προλάβει να ολοκληρώσει μέσα σε ένα μήνα τον όγκο των προαπαιτουμένων που ζητεί η τρόικα.
Για τον ίδιο, πρόκειται για μία κίνηση που ήταν μέρος της στρατηγικής των δανειστών.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις είπε ότι «αυτές θα πρέπει να γίνονται με σχέδιο» ενώ για τα κόκκινα δάνεια υποστήριξες ότι η κυβέρνηση κατάφερε να επιλύσει το θέμα και όχι να το «κουκουλώσει» όπως έκαναν οι προηγούμενες μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων.
Τέλος, αναγνώρισε ότι οι φόροι επιβάρυναν περισσότερο τα μεσσία στρώματα και ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος στο καυτό θέμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα – Εφικτή η συμφωνία στις 7/4/2017

Οι θεσμοί πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, υποστήριξαν την ίδια στιγμή πηγές του υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας παράλληλα πως το EWG της ερχόμενης Πέμπτης δεν είναι τόσο κρίσιμο όσο το Eurogroup της 7ης Απριλίου 2017.
Σε ό,τι αφορά το Δ.Ν.Τ., οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το πρόγραμμα (Letter of Intent, Memorandum of Economic and Financial Policies, MEFP) με το Ταμείο θα «κουμπώνει χρονικά» με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (σ.σ. άρα και το πρόγραμμα του Δ.Ν.Τ. θα ολοκληρώνεται στα μέσα του 2018), ενώ παραδέχθηκαν ότι το MEFP είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα, καθώς το ΔΝΤ «δεν είναι control freaks όπως οι Ευρωπαίοι που βάζουν τόσα πολλά θέματα».
«Θα έχουμε staff level agreement ως τη μεθεπόμενη Παρασκευή (7/4).
Μόνο ένα πολύ μικρό θέμα στα εργασιακά παραμένει ανοικτό», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, χωρίς ωστόσο να σχολιάσουν για το ύψος αφορολογήτου.
Το Ταμείο μέχρι τώρα, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν και πως θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα παρ’ ότι δηλώνει «δεσμευμένο».
Το θέμα της διάρκειας του προγράμματος με το Δ.Ν.Τ. θεωρείται φλέγον, καθώς παραδοσιακά το Ταμείο δεν μπαίνει σε προγράμματα διάρκειας μικρότερης των τριών ετών.
Παρ’ ότι μπορεί στο παρελθόν οι δύο εκδοχές του Μνημονίου (MoU με τους Ευρωπαίους και MEFP με το Δ.Ν.Τ.) είναι σχεδόν πανομοιότυπες στις δεσμεύσεις, η αλήθεια είναι ότι της Ε.Ε είναι πιο αναλυτικό.
Τα μέτρα όμως που απαιτεί το Δ.Ν.Τ. δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πιο σκληρά.

Μ. Χριστοδούλου
(Πρώτη ενημέρωση 23:56, 28 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης