Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Η ασθενής παγκόσμια ανάκαμψη κινδυνεύει από πολιτική «επιμόλυνση» και ανικανότητα

El-Erian: Η ασθενής παγκόσμια ανάκαμψη κινδυνεύει από πολιτική «επιμόλυνση» και ανικανότητα
«Έχουμε ακόμα μια περίπου μια διετία... όσο συνεχίζουν να υπάρχουν μετρητά, αυτό θα περιορίσει την αντίδραση των αγορών... αλλά θα έρθει η στιγμή που αυτά δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα»
Η αργή αλλά σταθερή τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη που ακολούθησε την περίοδο της χρηματο-οικονομικής κρίσης κινδυνεύει από πιθανή αδράνεια των εκλεγμένων πολιτικών ηγετών, σε περίπτωση που αυτοί δεν καταφέρουν να αναλάβουν τα ηνία από τις κεντρικές τράπεζες και τη νομισματική πολιτική τους, όσον αφορά στην περαιτέρω τόνωση της ανάπτυξης μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων.
Αυτό εκτιμήσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κανάλι του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg (TV) σήμερα Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην (συν)διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού PIMCO, Mohamed El-Erian.
«Αν δεν επιτευχθεί αυτή η μετάβαση [από την κυριαρχία της νομισματικής, στη δημοσιονομική πολιτική], θα διαπιστώσουμε, ότι οι κεντρικές τράπεζες θα καταστούν λιγότερο αποτελεσματικές στον περιορισμό της χρηματο-οικονομικής μεταβλητότητας και λιγότερο αποτελεσματικές στην προαγωγή της [οικονομικής] ανάπτυξης», όπως τόνισε ο El-Erian.
Για να συνεχίσει: «Το πολιτικό σύστημα θα γίνει ακόμα περισσότερο περίπλοκο και η πολιτική θα 'επιμολύνει' τις οικονομικές αποφάσεις ακόμα πιο πολύ. Και τότε οι αγορές θα αναρωτηθούν αν είναι λογικό οι αποτιμήσεις να βρίσκονται στα τρέχοντα επίπεδα, με δεδομένο το οικονομικό και πολιτικό υπόβαθρο».
Πάντα σύμφωνα με τον επιφανή El-Erian, «ο δρόμος που ακολουθούμε για τόσο πολύ καιρό, αυτό που αποκαλείται 'νέα ομαλότητα' (new normal), φτάνει στο τέλος του επειδή κατατρώγεται από τις ίδιες τις αντιφάσεις του».
Όπως εκτίμησε ο ίδιος, το ευνοϊκό σενάριο θα προέκυπτε αν οι πολιτικές των κυβερνήσεων οδηγούσαν σε ανάκαμψη της ανάπτυξης και σε τόνωση των επιχειρηματικών κερδών, «διαφορετικά, θα μπορούσαμε να κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση», δηλαδή σε μια πορεία αποθέρμανσης της ανάπτυξης και μετριασμού των κερδών.
Σύμφωνα με τον El-Erian, «έχουμε ακόμα μια περίπου μια διετία... όσο συνεχίζουν να υπάρχουν μετρητά, αυτό θα περιορίσει την αντίδραση των αγορών... αλλά θα έρθει η στιγμή που αυτά δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης