Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Χαμηλά επιτόκια και αιτιολόγηση των αποφάσεων, οι δύο «πονοκέφαλοι» των Κεντρικών Τραπεζών

ΔΝΤ: Χαμηλά επιτόκια και αιτιολόγηση των αποφάσεων, οι δύο «πονοκέφαλοι» των Κεντρικών Τραπεζών
Πριν την κρίση, απολάμβαναν ικανοποιητικές αποδόσεις στις επενδύσεις τους, καθώς είχαν την ευχέρεια να αναλάβουν υψηλό σχετικά ρίσκο
Τα χαμηλά επιτόκια και η αιτιολόγηση των επιλογών τους είναι τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο, όπως απορρέει από την σχετική έρευνα (συμμετείχαν 63 Κεντρικές Τράπεζες) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αφού εξηγήσει το ποια ακριβώς είναι τα καθήκοντα των Κεντρικών Τραπεζών, το Ταμείο επισημαίνει πως στηρίζουν τους στόχους τους στα εξής: τη διατήρηση του εταιρικού κεφαλαίου στις επενδύσεις, τη διασφάλιση της ρευστότητας και την απόδοση.
Για το επίμαχο θέμα της νομισματικής χαλάρωσης και των χαμηλών επιτοκίων, το Δ.Ν.Τ. αναφέρει πως οι Τράπεζες, πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση, απολάμβαναν ικανοποιητικές αποδόσεις στις επενδύσεις τους, καθώς είχαν την ευχέρεια να αναλάβουν υψηλό σχετικά ρίσκο.
Ωστόσο, μετά το 2009 όλα άλλαξαν, με το ρυθμιστικό πλαίσιο να αυστηροποιείται.
Πλέον σε αυτό το περιβάλλον σχεδόν μηδενικού ρίσκου και χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων, καλούνται να βρουν νέους τρόπους επίτευξης κερδών, όπως τα εταιρικά ομόλογα αναδυόμενων οικονομιών κλπ.
Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, οι κεντρικοί τραπεζίτες αντιμετωπίζουν και μία άλλη δυσκολία: το να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους.
Όπως φαίνεται και παρακάτω, η πλειοψηφία των Τραπεζών δεν δημοσιοποιούν τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αποφάσεις τους.
Το Δ.Ν.Τ. επισημαίνει ότι οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές είναι συνήθως η διατήρηση του κεφαλαίου και το υψηλό επίπεδο ρευστότητας των αποθεματικών τους.

IMF.reserve mgrs.chart1

IMF.reserve mgrs.chart2
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης