Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Μεγάλης σημασίας η ηλεκτρονική διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων

Τσακαλώτος: Μεγάλης σημασίας η ηλεκτρονική διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων
«Νομίζω ότι η αλλαγή στο δημόσιο τομέα έρχεται δια του παραδείγματος»
Στη μεγάλη σημασία που έχει για τη φοροδιαφυγή το νέο σύστημα διασταύρωσης τραπεζικών καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μαζί με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και το διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργο Πιτσιλή, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι το εν λόγω έργο ξεκίνησε από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2015.
«Νομίζω ότι η αλλαγή στο δημόσιο τομέα έρχεται δια του παραδείγματος.
Έρχεται όταν βλέπουνε κάποιοι και κάποιες ότι εδώ υπήρξε μια ομάδα που έκανε αυτό που έκανε και άρα μπορούμε και εμείς να κάνουμε αυτό.
Και νομίζω ότι το κάνανε “inhouse” που λέμε στην Πρέβεζα και ότι δεν έδωσαν καμία παραγγελία στον ιδιωτικό τομέα.
Είπαν ότι αυτό είναι δικό μας έργο, μπορούμε να το υλοποιήσουμε με δικές μας δυνάμεις και πόρους και το κατάφεραν.
Και είμαι σίγουρος ότι το λογισμικό αυτό θα το θέλουν πολλοί και πολλές.
Γιατί είναι κάτι πρωτότυπο.
Τι κάνει αυτό το έργο;
Αυτό το έργο συνεχίζει μια διαδικασία που υπήρχε και παλιά.
Μπορούσες και παλιά να διασταυρώσεις καταθέσεις με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις.
Η διαφορά είναι όμως ότι αυτή η διαδικασία, της συλλογής των στοιχείων για ένα φορολογούμενο μπορούσε να πάρει και 6, 8 και 10 μήνες.
Τώρα μπορείς να το κάνεις σε ελάχιστο χρόνο.
Τόσο μεγάλη είναι η διαφορά.
Παράλληλα ο χρόνος επεξεργασίας της πληροφορίας αυτής διαρκούσε επιπλέον 2 με 6 μήνες, ώστε να διαπιστωθεί εάν πραγματικά κρύβεται κάτι ή όχι. Τώρα το διάστημα αυτό είναι μερικές μόνο μέρες ή κάποιες εβδομάδες, αναλόγως της δυσκολίας της κάθε υπόθεσης.
Έτσι, με άλλα λόγια, η διαδικασία εξαγωγής του πρώτου συμπεράσματος, δηλαδή η αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής, που ήταν μια διαδικασία που μπορούσε να κρατήσει 1,5 χρόνο και πλέον, χρειάζεται λιγότερο από μια εβδομάδα ή κάποιες εβδομάδες, αναλόγως της δυσκολίας της κάθε υπόθεσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι με αυτό το έργο τα στοιχεία είναι πιο επαρκή και πιο αξιόπιστα.
Αξίζει να σημειωθεί, συνέχισε, ότι οι τεχνικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία αυτού του έργου, υπήρχαν πολύ καιρό πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
«Αφήνω τους δημοσιογράφους που πάντα λένε και τα υπέρ και τα κατά αυτής της κυβέρνησης, αλλά πάντα επιμένουν να λένε και τα υπέρ και τα κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, για ποιο λόγο δηλαδή αυτό το έργο δεν προχώρησε ποτέ από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αυτό το έργο θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί και παλιότερα εάν οι προηγούμενες κυβερνήσεις το ήθελαν.
Και εγώ λέω ότι δεν το ήθελαν.
Θέλω να πω κάτι για τη σημασία αυτού του έργου.
Πρώτον, ταιριάζει πολύ καλά με την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων που περάσαμε πριν λίγους μήνες στη Βουλή.
Όπως ξέρετε, αυτά τα προγράμματα έχουν και “καρότο και μαστίγιο”.
Το καρότο είναι ότι αν επιστρέψεις χρήματα, που δεν έχουν φορολογηθεί, όπως θα έπρεπε να φορολογηθούν, μπορούμε να ξεχάσουμε κάποιες ποινές, πρόστιμα κ.λπ.
Το μαστίγιο είναι όμως ότι τώρα διαθέτουμε τα στοιχεία, έτσι ώστε όσοι δεν εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνει αυτός ο νόμος, να το σκεφτούν και δυο και τρεις και τέσσερις φορές.
Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό έργο σε σχέση με τους στόχους της κυβέρνησης για το 3,5%, γιατί τα έσοδα που θα έρθουν από αυτό το πρόγραμμα, στη γλώσσα των θεσμών αποτελούν μη παραμετρικά μέτρα.
Δηλαδή δεν πιάνονται στο στόχο.
Ή να το πω ανάποδα, ό,τι πιάσεις είτε από την αποκάλυψη κεφαλαίων στο εξωτερικό, είτε από αυτό το πρόγραμμα, είναι έξτρα.
Είναι δηλαδή πόροι που μπορούν να ξοδευτούν για την κοινωνία, για να πληρώσεις ληξιπρόθεσμα και να βοηθηθείς να πας και πέραν από τους στόχους», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, παραδέχθηκε πως από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, σε πάρα πολλούς τομείς και ανάγκες.
«Ξέρετε ότι εφαρμόζεται από το μνημόνιο και ένας κανόνας για το πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι φεύγουν και πόσοι έρχονται.
Έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και στην πληρωμή των ελεγκτών και ειδικά στα νεότερα παιδιά που πρέπει άμεσα να το αντιμετωπίσουμε, γιατί πραγματικά έχουν πολλές γνώσεις, πολλά πτυχία και είναι καλοί στη δουλειά τους.
Έχουμε πολλές ελλείψεις αλλά έχουμε κι ελλείψεις στους γιατρούς και στους εκπαιδευτικούς και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο και να βελτιώσουμε την κατάσταση», σημείωσε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης