Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rama (πρωθ. Αλβανίας): Δυνητικά αποσταθεροποιητική η αύξηση της «πολιτικής θερμοκρασίας» στα Βαλκάνια

Rama (πρωθ. Αλβανίας): Δυνητικά αποσταθεροποιητική η αύξηση της «πολιτικής θερμοκρασίας» στα Βαλκάνια
«O μοναδικός τρόπος για τις βαλκανικές χώρες να μετεξελιχθούν σε ώριμες δημοκρατίες είναι να το πράξουν μέσω της E.E.... τα [βαλκανικά] σύνορα θα κινδυνεύσουν αν η Ε.Ε. παραμείνει αδρανής και, καθ' αυτόν τον τρόπο, μας εγκαταλείψει στους Ρώσους»
Για δυνητικά αποσταθεροποιητική άνοδο της «πολιτικής θερμοκρασίας» στα Βαλκάνια έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger σήμερα Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 ο Αλβανός πρωθυπουργός, Edi Rama, επικαλούμενος όξυνση των εθνοτικών εντάσεων ιδιαίτερα στα Σκόπια.
Όπως ισχυρίστηκε ο Rama, που είναι και ηγέτης του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην δήμαρχος Τιράνων, «Στα Σκόπια, η κατάσταση θα μπορούσε να περιελιχθεί εντελώς εκτός ελέγχου... Απαιτούμε μόνο, η κυβέρνηση στα Σκόπια να σεβαστεί τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας».
Ο Rama κατηγορεί τα Σκόπια ότι παρεμποδίζουν τα αλβανικά ως επίσημη γλώσσα, παρά το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των κατοίκων της μικρής αυτής χώρας στα βόρεια της Ελλάδος εμφανίζονται να διαθέτουν αλβανική καταγωγή.
«Είναι ασύλληπτο για εμάς το ότι οι Σκοπιανοί απορρίπτουν τα αλβανικά ως επίσημη γλώσσα σε εθνικό επίπεδο», τόνισε ο ίδιος.
Για τον Rama, εκτός από τις τρέχουσες εξελίξεις στα Σκόπια, εντάσεις στα Βαλκάνια προκαλούν αυτά που θεωρεί ως «προκλήσεις» της Σερβίας εναντίον του Κοσσυφοπεδίου, η οποία μεταξύ άλλων έστειλε ένα τραίνο βαμμένο στα χρώματα της σερβικής σημαίας στο Κοσσυφοπέδιο, με γραμμένο το μήνυμα «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία» πάνω του.
Σύμφωνα με τον Αλβανό ηγέτη, «ο μοναδικός τρόπος για τις βαλκανικές χώρες να μετεξελιχθούν σε ώριμες δημοκρατίες είναι να το πράξουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης», για να προειδοποιήσει, ότι «τα [βαλκανικά] σύνορα θα κινδυνεύσουν αν η Ε.Ε. παραμείνει αδρανής και, καθ' αυτόν τον τρόπο, μας εγκαταλείψει στους Ρώσους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης