Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coeure: Μειωμένο το ρίσκο στην Ευρωζώνη, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός

Coeure: Μειωμένο το ρίσκο στην Ευρωζώνη, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός
Με δεδομένο ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Κ.Τ., το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την Τράπεζα θα συνεχιστεί
«Σήμα» για συνέχεια της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης έδωσε σήμερα, 31 Μαρτίου 2017, ο Benoit Coeure, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκδήλωση του Bruegel στις Βρυξέλλες, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη δείχνουν τόνωση στην ανάπτυξη και μείωση στο ρίσκο.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός εντός του νομισματικού μπλοκ παραμένει υποτονικός.
Σημειώνεται ότι η επίτευξη επίδοσης 2% για τον (ετήσιο) πληθωρισμό της Ευρωζώνης είναι ένας από τους βασικούς στόχους της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ο ανώτατος τραπεζίτης ανέφερε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Τράπεζας εξαρτούνται από τις εκτιμήσεις για τον ετήσιο πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αλλά την απόφαση για αναπροσαρμογή ή μη των τρεχουσών πολιτικών χαλάρωσης.
Με δεδομένο ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Κ.Τ., σύμφωνα με τον κ. Coeure, παραμένουν ακόμα έγκυρες, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την Τράπεζα θα συνεχιστεί.
«Αν εγκαταλείψουμε τη στενή σχέση μεταξύ των προσδοκιών της πολιτικής μας και την πρόοδο για μια διαρκή προσαρμογή του πληθωρισμού, θα διακινδυνεύσουμε τη δημιουργία μίας ψευδούς εντύπωσης ότι έχουμε αλλάξει τη λειτουργία αντίδρασή μας - μια επικίνδυνη πορεία.
Το να αλλάξουμε την (τρέχουσα) πολιτική μας (σσ: αύξηση των επιτοκίων) θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα στις αγορές και να αποσταθεροποιήσει την οικονομία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Coeure.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης