Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σερβία: Φαβορί ο συντηρητικός Vucic για τις σημερινές (2/4) προεδρικές εκλογές - Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 50%

Σερβία: Φαβορί ο συντηρητικός Vucic για τις σημερινές (2/4) προεδρικές εκλογές - Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 50%
Η έκπληξη των εκλογών ίσως να είναι ο 25χρονος Μaksimovic που μπορεί να έρθει δεύτερος
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Aleksandar Vucic, είναι το φαβορί για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα Κυριακή 2/4 στη Σερβία, παρά τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης για την επέκταση της κυριαρχίας του και έξω από τη βαλκανική χώρα και την ισορροπία ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Reuters, ο 47χρονος Vucic μπορεί να πάρει ακόμα και 50%, αφού τόσο υψηλά ποσοστά καταγράφει στις δημοσκοπήσεις.
Ο ρόλος του προέδρου είναι ως επί το πλείστον εθιμοτυπικός, αλλά ο Vucic αναμένεται να έχει πραγματική εξουσία μέσω του κυβερνώντος Προοδευτικού Κόμματός του.
Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές είναι απίθανο να αλλάξουν την εύθραστη ισορροπία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ο Vucic θέλει να εντάξει τη Σερβία και τη Ρωσία με την οποία οι ορθόδοξοι Σέρβοι θέλουν να μοιραστούν τη χριστιανική πίστη τους και τη σλαβική κληρονομιά τους.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εμφανίστηκαν φωτογραφίες του Vucic τόσο με την Angela Merkel, όσο και με τον Vladimir Putin.
Για τους υποστηρικτές του ο Vucic διαθέτει ψυχραιμία και ικανότητα να διαχειρίζεται προβληματικές καταστάσεις.
"Έχει κάνει καλή δουλειά μέχρι τώρα" είπε η 69χρονη Slavica Antonic από το Βελιγράδι.
Αλλά οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι είναι αυταρχικός, κάτι που τον οδήγησε να πάρει τον έλεγχο στα media από το 2012, οπότε το κόμμα του ανήλθε στην εξουσία, ενώ πριν τρία χρόνια έγινε ο ίδιος πρωθυπουργός.
Αυτός αρνείται τις κατηγορίες, αλλά δυσκολεύτηκε να απολογηθεί για το παρελθόν του στις δύσκολες μέρες της Γιουγκοσλαβίας.
Τότε που ήταν 25-30 χρονών ο Vucic είχε διατελέσει υπουργός Πληροφοριών και ήταν πίσω από τους δρακόντειους νόμους που είχαν επιφέρει κριτική για την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο (1998-99).
"Το καθεστώς των media δείχνει το πώς ο Vucic κυβερνά τη Σερβία, χρησιμοποιώντας πίεση, κατάχρηση και ψεύτικες ειδήσεις" είπε ο Sasa Jankovic που είναι πρώην επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σερβίας και οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν δεύτερο ή, τρίτο στις σημερινές προεδρικές εκλογές.
Ο Jankovic και άλλοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κινδυνεύουν να ρεζιλευτούν από τον 25χρονο Luka Maksimovic, ο οποίος μπορεί να πάρει από το πουθενά τη δεύτερη θέση.
Ντυμένος σε λευκό κοστούμι, ο Μaksimovic θέλει να απευθυνθεί στις μάζες, καθώς η Σερβία παρά την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική σταθερότητα, παραμένει εγκλωβισμένη στη φτώχεια και τη διαφθορά.
Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή από τα 6,7 εκ. ψηφοφόρους και μπορεί να έχουμε και επαναληπτικές εκλογές στις 16 Απριλίου, ανήμερα του Πάσχα.
"Δεν υπάρχουν καλοί υποψήφιοι και πολλοί από τους νεότερους φίλους μου θα απέχουν από τις εκλογές" υποστήριξε ο 74χρονος συνταξιούχος Miodrag Stajic, προσθέτοντας, όμως, ότι "πρέπει να πάρουμε το μέλλον της χώρας στα χέρια μας".
Ως πρόεδρος, ο Vucic θα έχει νέες εξουσίες, όπως το δικαίωμα να επιστρέφει νομοθεσία στο Κοινοβούλιο για επανεξέτασή της.
Αλλά αναμένεται να διορίσει κάποιον έμπιστό του για πρωθυπουργό και να ασκεί ουσιαστικά ο ίδιος πολιτική, όπως είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος Boris Tadic από το 2002 ως το 2014 με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν, πάντως, ότι αυτό δεν θα είναι και εύκολο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης