Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά την Πειραιώς… στο στόχαστρο του Paulson η Alpha bank – Τι σχεδιάζει το αμερικανικό fund για τις τράπεζες και τα NPLs

Μετά την Πειραιώς… στο στόχαστρο του Paulson η Alpha bank – Τι σχεδιάζει το αμερικανικό fund για τις τράπεζες και τα NPLs
Ο Paulson είναι hedge fund δεν είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και είναι βέβαιο ότι στο κερδοσκοπικό παιχνίδι θα ενταχθεί και η Alpha bank με δύο τρόπους
Μετά από 14 μήνες προσπάθειας το hedge funds Paulson κατάφερε να ελέγξει την τράπεζα Πειραιώς.
Το 9,32% ή 796 εκατ μετοχές, κατάφερε να επιβληθεί στο υπόλοιπο 91% και αυτό ήταν αποτέλεσμα της μεθοδικής, οργανωμένης, συντονισμένης και σκοτεινής δουλειάς του Paulson με τον SSM.
(Μοχλευμένη αποδόμηση παλαιάς διοίκησης, επαφές με τα μεσαία στελέχη του SSM και όχι την Nouy, χρήση Δούρειων Ίππων....εντός της Πειραιώς)

Ρόλο σε αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισε και το σχεδόν ανήμπορο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο αν και κατέχει το 25% και έχοντας πλήρη δικαιώματα ψήφου δεν κατάφερε να διαμορφώσει μια στρατηγική επιβολής των θέσεων του.
Το γεγονός είναι ότι το hedge fund Paulson κατάφερε να ελέγξει την τράπεζα Πειραιώς και να επιβάλλει το management γιατί η αλήθεια είναι ότι τόσο ο Γιώργος Χαντζηνικολάου ο πρόεδρος της Πειραιώς, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου έχουν την πλήρη στήριξη του Paulson.
Πηγή – πολύ αξιόπιστη -  που μίλησε στο bankingnews και η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει ευρύτερους σχεδιασμούς τόνισε τα εξής
«Ο Paulson κατέφερε να ελέγξει την Πειραιώς και μάλιστα να έχει και την έγκριση του SSM.
Αυτό που κατάφεραν είναι πολύ ενδιαφέρον, κατάφερε το Paulson ως hedge fund να πείσει ένα θεσμικό όργανο τον SSM ότι μπορεί…. να διοικήσει μια συστημική ελληνική τράπεζα.
Κάποτε ένα hedge fund δεν θα μπορούσε ποτέ να ελέγξει τράπεζα, σήμερα μπορεί και ο Paulson ως γνωστό έχει αποκτήσει ισχυρή πολιτική επιρροή μετά την στήριξη που παρείχε στον Trump στον νέο αμερικανό πρόεδρο.
Όμως πως θα κινηθεί το Paulson fund στην Ελλάδα;
Πιστεύω ότι θα συμβούν τα εξής

1)Σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των εσωτερικών αναδιαρθρώσεων στην Πειραιώς.
Ίσως επίκεινται περαιτέρω αλλαγές στο μέσο management η κλίμακα των αλλαγών ωστόσο ακόμη δεν έχει καθοριστεί.
Πάντως δεν θα με εξέπληττε εάν αποχωρούσε ο Πουλόπουλος από αναπληρωτής CEO ή μετατίθετο σε άλλο πόστο.
Οι αποφάσεις όμως θα παρθούν από την Χρήστο Μεγάλου τον νέο CEO που έχει και την διοικητική του αυτοτέλεια.

2)Το hedge fund Paulson θα υλοποιήσει το μεγάλο σχέδιο.
Μετά τον έλεγχο ο στόχος είναι το κέρδος.
Κέρδος από την μετοχή είναι η μια πλευρά του νομίσματος.
Η πιο ουσιαστική είναι η πλευρά της διαχείρισης των προβληματικών δανείων.
Το Paulson είχε εμφανιστεί π.χ. στα υπό αναδιάρθρωση δάνεια της MIG στο πρόσφατο παρελθόν και σίγουρα με 36 δισεκ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Πειραιώς υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος για να βγουν πολύ σημαντικά κέρδη από το ελληνικό banking.

3)Ένα νέο πεδίο που ακόμη δεν έχει ανοίξει στο ελληνικό banking είναι οι σχέσεις Paulson με την Alpha bank στην οποία κατέχει 6,5% ή 7,32% εξαιρουμένων των μετοχών του ΤΧΣ.
Στην συνάντηση του 2016 μεταξύ διοίκησης Paulson και διοίκησης της Alpha bank το κλίμα ήταν θετικό, η Alpha bank είναι μια τράπεζα θωρακισμένη κεφαλαιακά και οι σχέσεις διοίκησης με Paulson είναι καλές…
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Paulson δεν έχει αγγίξει στο ελάχιστο την διοίκηση της Alpha bank.
Δεν έχει υπάρξει κάποια ισχυρή πίεση προς την μια ή άλλη κατεύθυνση.
Όμως ο Paulson είναι hedge fund δεν είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και είναι βέβαιο ότι στο κερδοσκοπικό παιχνίδι θα ενταχθεί και η Alpha bank με δύο τρόπους
Α)Μέσω της διαχείρισης των NPLs και NPEs.
Πειραιώς και Alpha bank είναι κοινοί χρηματοδότες επιχειρήσεων και κάποια δάνεια είναι NPLs ή NPEs.
Θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι το σύστημα Paulson θα απαιτήσει κοινή στρατηγική μεταξύ των δύο τραπεζών σε κάποια μεγάλα και βαρύνουσας σημασίας δάνεια που δεν εξυπηρετούνται στο πλαίσιο μιας κοινής αναδιάρθρωσης.
Β)Εάν δούμε τι έχει συμβεί και στο εξωτερικό – βλέπε Καλιφόρνια και πολλά άλλα – στο μέλλον ένα σενάριο συγχώνευσης Πειραιώς με Alpha bank θα πυροδοτούσε μεγάλο κερδοσκοπικό ενδιαφέρον θα ανέβαζε τις μετοχές και θα προκαλούσε νέα δεδομένα…
(Το bankingnews έχει πρόσφατα επιχειρηματολογήσει γιατί δεν μπορεί να υπάρξει νέος κύκλος συγχωνεύσεων μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών, θα ήταν ένα μεγάλο λάθος)
Σε αυτή την φάση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αδύνατη μια συγχώνευση αλλά οι φήμες πάντα θα μπορούσαν να οργιάζουν…
Ο Paulson πάντως θα προσπαθήσει τα πολλά λεφτά – για να γραφεί κατανοητά – να τα βγάλει από την διαχείριση των προβληματικών δανείων και μόνο εκεί υπάρχει μέλλον…
Το κακό παρελθόν των ελληνικών τραπεζών (προβληματικά δάνεια) είναι το λαμπρό μέλλον των ελληνικών τραπεζών (έσοδα και κέρδη).
Καλώς ή κακώς αυτό είναι μονόδρομος για το ελληνικό banking.

Συμπέρασμα

Το fund Paulson θα προσπαθήσει να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία κοινώς από τα NPLs και NPEs να δημιουργήσει κέρδος κινητοποιώντας ευρύτερα το τραπεζικό σύστημα.
Αυτό από την μια πλευρά είναι θετικό αλλά από την άλλη τα όρια της κερδοσκοπίας θα πρέπει να σταθμιστούν.
Υπάρχουν πολλά προσκείμενα στο Paulson…  fund τα οποία δραστηριοποιούνται στην διαχείριση των NPLs και NPEs και σίγουρα αυτά που θα δούμε μετά το καλοκαίρι, από Φθινόπωρο του 2017 θα είναι απαρχή των όσων κοσμοϊστορικών θα συμβούν σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις….
Τα hedge funds είναι εδώ ενωμένα δυνατά και έτοιμα για το μεγάλο κερδοσκοπικό πάρτι…
Εάν το πάρτι έχει κανόνες έχει καλώς εάν έχει ακρότητες και άλλα  περίεργα τινά χρήζει προσοχής…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης