Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση για την Εθνική Ασφαλιστική κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή

Ερώτηση για την Εθνική Ασφαλιστική κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή
Σύλλογος εργαζομένων: Αν δεν υπήρχε η Εθνική Ασφαλιστική η ΕΤΕ θα ήταν ζημιογόνα
Ερώτηση με θέμα «Αδιαφανείς διαδικασίες και τεχνητή μείωση της αξίας της ΑΕΕΓΑ “Η Εθνική”οδηγούν σε ξεπούλημα της εταιρίας» κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο ο βουλευτής της δημοκρατικής συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Στην ερώτηση τονίζεται ότι:
«Η πώληση από την Εθνική Τράπεζα της ΑΕΕ Γενικών Ασφαλειών “Η Εθνική” ως συνέπεια της συμφωνίας του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενόψει της ανακεφαλαιοποίησής της το 2015, κρίνεται πλέον ως μη απαραίτητη, με δεδομένη την πώληση – στο διάστημα που μεσολάβησε – άλλων εταιριώντου Ομίλου και την επιστροφή των μετατρέψιμων ομολόγων (Coco’s).
Εντούτοις, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας προχωρά στην πώληση της Εθνικής
Ασφαλιστικής σε ποσοστό τουλάχιστον 75%.
Η ΕΤΕ φέρεται να προτίθεται να μην
προχωρήσει στην πώληση συγκεκριμένων κτηρίων της εταιρίας (του ιστορικού κτηρίου της οδού Κοραή, του κτηρίου της οδού Αμαλίας) αλλά και στη διατήρηση του εμπορικού σήματος της ασφαλιστικής, το οποίο θα εκμισθώσει για κάποια χρόνια στον ενδεχόμενο
αγοραστή, έναντι άδηλου ακόμη τιμήματος και με ασαφή την μετέπειτα διαδικασία.
Αυτό σημαίνει τεχνητή μείωση της αξίας της ΑΕΕΓΑ.
Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στην Ασφαλιστική, καταγγέλλουν ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν από τον Δ/ντα Σύμβουλο κ.Φραγκιαδάκη, δεν έχει τεθεί τιμή εκκίνησης για την πώληση της εταιρίας.
Η αξία της αποτιμάται από τους συμβούλους μεταξύ των 800 εκ. ευρώ και ενός δισεκατομμυρίου, όμως διαρρέεται πως η ΕΤΕ θα μπορούσε να την πουλήσει και έναντι τιμήματος πολύ κατώτερου, περί τα 600 εκ.ευρώ.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει ευρωπαϊκός όμιλος μεταξύ των ενδιαφερομένων επενδυτών, ενώ η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών λήγει σήμερα, μετά από αρκετές αναβολές.
Οι εργαζόμενοι της ΑΕΕΓΑ βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και αρκετές ημέρες, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εταιρία, όμως οι διαμαρτυρίες τους δεν εισακούονται.
Ως εκ τούτων, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

• Ποια είναι η ακριβής διαδικασία για την πώληση της ΑΕΕΓΑ "Η Εθνική" εφεξής;

• Θα προσδιορισθεί κατώτατο τίμημα;

• Ποια θα είναι η τύχη των ιστορικών κτηρίων της εταιρίας (οδός Κοραή και οδός
Αμαλίας);

• Πώς θα διαχειρισθεί η ΕΤΕ το εμπορικό σήμα και το λογότυπο της ΑΕΕΓΑ ενόψει της
πώλησης;

• Ποιος είναι ο τελικός κατάλογος των εταιριών που κατέθεσαν δεσμευτικές
προσφορές;».

Σύλλογος εργαζομένων: Αν δεν υπήρχε η Εθνική Ασφαλιστική η ΕΤΕ θα ήταν ζημιογόνα

Οικονομικά στοιχεία για τα κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής παραθέτει ο σύλλογος εργαζομένων που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πώληση της εταιρίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα κέρδη Ομίλου ΕΤΕ ήταν πέρυσι 53 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων ενώ τα κέρδη Εθνικής Ασφαλιστικής: 57,5 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων.
Ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του σχολιάζει ότι τα περυσινά οικονομικά δεδομένα των δύο εταιριών αποδεικνύουν περίτρανα το προφανές και αυτό που αποτελεί ένα από τα πιο ουσιαστικά επιχειρήματά μας για τη μη πώληση της Εταιρίας μας, ότι δηλαδή αν δεν υπήρχε στον Όμιλο της ΕΤΕ η Εθνική Ασφαλιστική, η ΕΤΕ θα έκλεινε το 2016 με ζημιές εκατομμυρίων…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης