Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Eπίλεκτος: Τον Ιούνιο 2017 η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Eπίλεκτος: Τον Ιούνιο 2017 η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη
Η νέα μονάδα βρίσκεται στο 7ο χιλιόμετρο της οδού Φαρσάλων – Λάρισας, σε έκταση 70 στρεμμάτων
Μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, που κατασκευάζει στα Φάρσαλα η Επίλεκτος.
Η νέα μονάδα βρίσκεται στο 7ο χιλιόμετρο της οδού Φαρσάλων – Λάρισας, σε έκταση 70 στρεμμάτων.
Η δυναμικότητά της είναι 5,252 MWe και θα είναι ικανή να δώσει ρεύμα σε ολόκληρη πόλη 40-50.000 κατοίκων.
Επίσης θα είναι ικανή και θα αξιοποιεί ως πρώτη ύλη περί τους 300.000 τόνους ζωικών και φυτικών αποβλήτων από περίπου 100 κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην απορρύπανση της περιοχής.
Ταυτόχρονα η λειτουργία της θα επιλύσει το ζήτημα της περιβαλλοντικής διαχείρισης των αποβλήτων, ιδιαίτερα των κτηνοτροφικών μονάδων (βουστάσια, χοιροτροφία, πτηνοτροφία, σφαγεία), οι οποίες σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα και άλλες κυρώσεις, επειδή κατά βάσιν εναποθέτουν τα απόβλητα σε ρέματα και άλλα σημεία της υπαίθρου στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης στα οφέλη της μονάδας βιοαερίου (που θα έχει εκτιμώμενα ετήσια έσοδα 8 εκατ.) εντάσσονται οι 50 θέσεις εργασίας, καθώς και η δημιουργία νέων κτηνοτροφικών μονάδων.
Η συνολική επένδυση της Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 10,5 εκατ. προέρχονται από το πρόγραμμα JESSICA, το οποίο στη Θεσσαλία διαχειρίζεται η Τράπεζα Πειραιώς, που χρηματοδότησε το έργο με πρόσθετα 4,1 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν ίδια συμμετοχή των μετόχων της εταιρίας.
Στελέχη της Επίλεκτος εκτιμούν ότι η νέα μονάδα θα συνεισφέρει στην μείωση του υπέρογκου ενεργειακού κόστους της κλωστοϋφαντουργίας στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία (που επιδιώκει αναδιάρθρωση δανείων) και θα βοηθήσει στην επιβίωση της.
Και αυτό γιατί η χρηματοοικονομική εικόνα του Ομίλου, δεν είναι ενθαρρυντική.
Στη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2016, οι πωλήσεις της Επίλεκτος υποχώρησαν κατά 12,7% στα 37,7 εκατ. ευρώ και οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν στα 3,87 εκατ. ευρώ στην 12μηνη χρήση που έληξε στις 30 Iουνίου 2016.
Tαυτόχρονα, οι συνολικές της υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε 94,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου (από 88,3 εκατ. ευρώ), ενώ όπως αναφέρεται στην οικονομική της έκθεση μέρος των δανείων της με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ταξινομήθηκε στις βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις επειδή κατέστη ληξιπρόθεσμο ποσό 12,209 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα στις παρατηρήσεις του ο ορκωτός λογιστής, επισημαίνει την ύπαρξη αρνητικών αποτελεσμάτων, δεικτών και σημαντικού ύψους βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και καταλήγει στο ότι «η περιγραφείσα κατάσταση υποδηλώνει την ύπαρξη αβεβαιοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αμφιβολίες για την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρίας και του ομίλου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης