Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το πρόγραμμα Golden Visa αγοράς κατοικίας από αλλοδαπούς έχει εξελιχθεί σε εργαλείο βίζας παραμονής

Το πρόγραμμα Golden Visa αγοράς κατοικίας από αλλοδαπούς έχει εξελιχθεί σε εργαλείο βίζας παραμονής
Η πολιτική προσέλκυσης επενδυτών για την αγορά ακινήτων δεν αποδίδει τα αναμενόμενα...
Η Ελλάδα πουλά φθηνά τις άδειες παραμονής στους αλλοδαπούς όταν αγοράζουν ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το μέτρο δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα και πράγματι η Ελλάδα πουλά φθηνά άδειες παραμονής, καθώς ο αλλοδαπός που θα αγοράσει ακίνητο μπορεί να εξασφαλίσει άδεια παραμονής για όλη την οικογένεια όπως και για τον παππού και την γιαγιά.
Τα ίδια θεωρούν ότι ο ανταγωνισμός είναι έντονος με άλλες χώρες τις Μεσογείου όπως είναι η Κύπρος και η Πορτογαλία που παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα.
Ειδικότερα η Κύπρος έχει και δεύτερο πρόγραμμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα για την απόκτηση ιθαγένειας όταν ο αλλοδαπός αγοράσει ακίνητο αξίας 2,5 εκατ. ευρώ.
Στην Πορτογαλία η άδεια παραμονής συνδέεται άμεσα με την αγορά ακινήτου συνολικής αξίας 370.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και από την έναρξη του προγράμματος έχουν αγορασθεί 1.573 ακίνητα με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται σε 393,2 εκατ. ευρώ.
Οι άδειες παραμονής που έχουν δοθεί ξεπερνούν τα 7000 άτομα και αφορά συγγενικά πρόσωπα του αγοραστή.
Το κόστος παραμονής διαμορφώνεται στις 50.000 ευρώ όταν για ένα ακίνητο εκδίδονται πέντε άδειες παραμονής.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η στρατηγική έχει εξελιχθεί από την πώληση ακινήτων σε πολιτική αδειών παραμονής σε τιμή ευκαιρίας.
Το πρόγραμμα «Golden Visa» έχει φέρει στην πρώτη θέση του Κινέζους με (664 άδειες), ακολουθεί η Ρωσία με 348 ενώ η τρίτη χώρα προέλευσης είναι η Αίγυπτος με 77 άδειες.
Στη συνέχεια βλέπουμε το Λίβανο με 73 άδειες και την Ουκρανία με 67.
Ενδιαφέρον για την άδεια παραμονής δείχνουν και οι Τούρκοι οι οποίοι έχουν αγοράσει 49 ακίνητα και ο αριθμός των αδειών παραμονής ανέρχεται σε 128.
Ο Οργανισμός Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου), έχει αναλάβει να προωθήσει το πρόγραμμα πώλησης ακινήτων στο εξωτερικό και για το λόγο αυτό συμμετέχει σε όλες τις εκθέσεις του εξωτερικού και διαφημίσει την επένδυση ακινήτων στη χώρα μας με το πρόγραμμα Golden Visa.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης