Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς συμβιβαστική φόρμουλα αξιοπρεπούς αποχώρησης Π. Θωμόπουλου από Εθνική – Η Ραυτοπούλου κάτω από Μυλωνά

Προς συμβιβαστική φόρμουλα αξιοπρεπούς αποχώρησης Π. Θωμόπουλου από Εθνική – Η Ραυτοπούλου κάτω από Μυλωνά
O Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έχει την πλήρη κάλυψη του SSM
Δεν έχει περάσει καιρός από την κόντρα μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Εθνικής τράπεζας για το ζήτημα του προέδρου…
Η κατάληξη αυτής της κόντρας ήταν ένας συμβιβασμός, να παραμείνει ο Παναγιώτης Θωμόπουλος πρόεδρος στην Εθνική έως την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του Ιουνίου του 2017.
Την Παρασκευή 31 Μαρτίου το bankingnews αποκάλυψε την παραίτηση Δημόπουλου από την θέση του αναπληρωτή CEO στην Εθνική τράπεζα, ενώ πρόσφατα είχαμε παρουσιάσει το σχέδιο αποχώρησης τόσο του Παναγιώτη Θωμόπουλου του προέδρου της Εθνικής όσο και το Στ. Κούκου προέδρου της ΟΤΟΕ από το ΔΣ της Εθνικής τράπεζας.
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας έχει την πλήρη στήριξη του SSM και είναι αληθές ότι ζήτησε την παραίτηση Δημόπουλου.
Ο Παναγιώτης Θωμόπουλος δεν θέλει να παραιτηθεί από πρόεδρος της Εθνικής
Είχε εκλεγεί παμψηφεί από το διοικητικό συμβούλιο και δεν «έχει κανένα λόγο να παραιτηθεί»
Κατά πληροφορίες ο Παναγιώτης Θωμόπουλος είχε πρόσφατα συναντήσεις με την διοίκηση του ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής με περίπου 41%.
Τα δύο ερωτήματα που τίθενται είναι
1)Πρέπει να παραιτηθεί ο Παναγιώτης Θωμόπουλος από πρόεδρος της Εθνικής στην Γενική Συνέλευση των μετόχων
2)Εάν οι πιέσεις δεν καμφθούν τι πρέπει να γίνει;

Απάντηση 1
Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση σχετίζεται με το εάν υπήρχε deal μεταξύ Εθνικής και ΤΧΣ στην παρελθούσα κόντρα και υπήρχε χρονοδιάγραμμα παραμονής του Θωμόπουλου στην προεδρία της Εθνικής.
Φαίνεται ότι όντως υπήρχε τέτοια συμφωνία αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια άπαξ και εξελέγη από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής πληροί όλα τα κριτήρια της εταιρικής διακυβέρνησης.
Άρα δεν πρέπει να παραιτηθεί άμεσα τουλάχιστον….

Απάντηση 2
Εάν όμως επιμείνουν οι πιέσεις – σενάριο πιθανότατο – τι πρέπει να συμβεί;
Υπάρχει μια συμβιβαστική πρόταση αξιοπρεπούς αποχώρησης του Π. Θωμόπουλου από την Εθνική τράπεζα.
Ποια είναι αυτή;
Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος θα εμφανιστεί στην Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2017 και θα επικυρώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής μαζί και τον Παναγιώτη Θωμόπουλο για πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας.
Εν συνεχεία και μετά από 3-4 μήνες ο Π Θωμόπουλος θα αποχωρήσει έχοντας διασφαλίσει και τον διάδοχο του αυτόν που θα τον αντικαταστήσει στην θέση του προέδρου της Εθνικής τράπεζας.
Στο εσωτερικό της Εθνικής πάντως έχουν ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες που συνηγορούν στην άποψη ότι επίκεινται αλλαγές αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επαναληφθεί ο κακός χαμός… της κόντρας Εθνικής με ΤΧΣ.

O ρόλος της Κ. Ραυτοπούλου

Κάποιοι θεωρούν ότι η Κερασίνα Ραυτοπούλου στέλεχος του ΤΧΣ και συνεργάτης του Δραγασάκη περί των τραπεζών, ότι θα καταλήξει στην Εθνική ως σύμβουλος του Μυλωνά του αναπληρωτή CEO στα θέματα διαχείρισης NPLs.
Κάποιοι άλλοι ότι θα μπορούσε να αναλάβει την θέση του αναπληρωτή CEO ωστόσο η λύση αυτή προσκρούει στον SSM.

Ποια είναι η αλήθεια;


Η Ραυτοπούλου θα αναλάβει θέση συμβούλου – κάτω από τον Μυλωνά τον αναπληρωτή CEO της Εθνικής τράπεζας – για διάστημα ενός έτους και σε αυτό το διάστημα εάν πετύχει θα μπορούσε να αναλάβει οργανική θέση…
Η Ραυτοπούλου δεν μπορεί να παίξει για την θέση του αναπληρωτή CEO της Εθνικής και λόγω SSM. 
Αντιθέτως ο Παπαδόπουλος του ΟΔΔΗΧ… είναι πιθανή υποψηφιότητα για την θέση του αναπληρωτή CEO.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης