Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet (ΕΚΤ): Απόλυτη ανάγκη να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση στην Ε.Ε.

Praet (ΕΚΤ): Απόλυτη ανάγκη να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση στην Ε.Ε.
Συνεχίζουν να υφίστανται νομικά, θεσμικά και πολιτικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση
Την ανάγκη ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης στην Ευρώπη υποστήριξε σήμερα Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 με ομιλία του στη Μάλτα ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ), Peter Praet.
Όπως ανέφερε, παρά τη δημιουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM) στην Ε.Ε. σε λιγότερο από πέντε χρόνια, συνεχίζουν να υφίστανται νομικά, θεσμικά και πολιτικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, προτού μια τράπεζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταφέρει να λειτουργήσει εντός της Τραπεζικής Ένωσης με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί στην οικεία αγορά της.
Πάντα σύμφωνα με τον Praet, τα ανοιχτά αυτά ζητήματα περιλαμβάνουν την πρόκληση η ανάληψη κινδύνου από τις τράπεζες να μην επιβαρύνει τελικά τους φορολογούμενους, αλλά να καλύπτεται από τη συμμετοχή των μετόχων και των ομολογιούχων τίτλων χωρίς εξασφαλίσεις στις ζημίες και στο κόστος τραπεζικής αναδιάρθρωσης και διάσωσης, όταν αυτό καθίσταται απαραίτητο.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ συμπληρώνει, ότι σε κάθε περίπτωση η Τραπεζική Ένωση θα πρέπει να διασφαλίζει σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο μια ελάχιστη ανάληψη κινδύνου λειτουργίας των εμπορικών τραπεζών από τις κεντρικές τράπεζες, με τη συνέχιση της διάθεσης δανείων εσχάτης ανάγκης προς τις τράπεζες σε περιπτώσεις χρηματο-οικονομικής κρίσης, για τη δόμηση μιας ελάχιστης εμπιστοσύνης του συναλλασσόμενου κοινού προς το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.
Ο Praet θεωρεί απαραίτητη για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων στην Ε.Ε. (EDIS), χαρακτηρίζοντας ημιτελές το υφιστάμενο σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης