Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «AA/A-1+» της Γαλλίας - «Σταθερή» παραμένει η προοπτική

Standard & Poor's: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «AA/A-1+» της Γαλλίας - «Σταθερή» παραμένει η προοπτική
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας θα κινδυνεύσει με υποβάθμιση από τον S&P σε περίπτωση που το δημοσιονομικό της έλλειμμα δεν μειωθεί κατά τα προβλεπόμενα, λόγω δημοσιονομικών αποκλίσεων ή ασθενούς οικονομικής ανάκαμψης
Στην επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας στις βαθμίδες «AA» (μακροπρόθεσμη) και «A-1+» (βραχυπρόθεσμη), με παράλληλη διατήρηση της προοπτικής επαναξιολόγησης αυτών σε «σταθερή», προχώρησε σήμερα Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Standard and Poor's (S&P).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διατήρηση της αξιολόγησης της Γαλλίας εδράζεται κυρίως στην υγεία των θεσμών της και στην ευμάρεια και διαφοροποίηση της οικονομίας της, εκτιμώντας ότι όποιος και να είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει τη δημοσιονομική σύγκλιση και να προάγει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις.
Η «σταθερή» προοπτική της Γαλλίας, κατά τον S&P αντικατοπτρίζει την εκτίμησή του περί ισορροπημένων κινδύνων ιδιαίτερα στη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας («AA»), στο πλαίσιο του αβέβαιου αποτελέσματος και των όποιων συνεπειών των επερχόμενων γαλλικών προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.
Ο διεθνής οίκος προβλέπει, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του γαλλικού ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους το 2017 θα βελτιωθεί σε 1,4% - έναντι 1,2% το 2016 - και θα διαμορφωθεί σε μέσο ετήσιο επίπεδο περίπου στο ίδιο επίπεδο μέχρι το 2020, ιδιαίτερα μετά τη βελτίωση της απασχόλησης στην οποία οδηγούν μέτρα που εισήγαγε ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande.
Ο S&P προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα παραμείνουν ισχυρές παρά τον σταδιακό περιορισμό των δημοσιονομικών κινήτρων στις επενδύσεις (=επιδοτήσεις) από τον τρέχοντα μήνα, ενώ η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα συνεχίσει να είναι φθηνή στο πλαίσιο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Ιδιαίτερα για το 2017, ο διεθνής οίκος προβλέπει βελτίωση των εξαγωγικών «επιδόσεων» της Γαλλίας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωτερικής ζήτησης και της ανάκαμψης των επενδύσεων σε πρόσθετη εξαγωγική δυναμικότητα.
Ο S&P έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μείωση του ελλείμματος του γαλλικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από 1,2% του ΑΕΠ το 2010 σε 0,1% του ΑΕΠ το 2016 και ενδεχομένως σε πλήρη εξισορρόπηση εφέτος, μεταξύ άλλων λόγω της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, της αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων της χώρας και της μείωσης στην φαρμακευτική δαπάνη, εν μέσω λιγότερο δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Ο διεθνής οίκος εκτιμά, ότι ο στόχος του περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας σε 2,7% το 2017 μπορεί να επιτευχθεί, όμως η μελλοντική πορεία του ελλείμματος θα εξαρτηθεί από τον νικητή των επικείμενων προεδρικών εκλογών.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας θα κινδυνεύσει με υποβάθμιση από τον S&P σε περίπτωση που το δημοσιονομικό της έλλειμμα δεν μειωθεί κατά τα προβλεπόμενα, λόγω δημοσιονομικών αποκλίσεων ή ασθενούς οικονομικής ανάκαμψης.
Μάλιστα, αν η επόμενη γαλλική κυβέρνηση προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές «επιδόσεις» της Γαλλίας, τότε δεν αποκλείεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας να αναβαθμιστεί.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης