Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Επιτάχυνση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Moscovici

Reuters: Επιτάχυνση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων  ζήτησε ο Moscovici
Ο P. Moscovici είπε επίσης ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία κοινή φορολογική βάση για να μην μπορούν οι πολυεθνικές να επιλέγουν χώρες, όπου θα έχουν χαμηλή φορολόγηση
Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συνεχίσουν να μεταρρυθμίζουν τους εταιρικούς κανονισμούς έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν την φοροαποφυγή ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος Pierre Moscovici στους υπουργούς Οικονομικών το Σάββατο 8/4, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σε ένα κείμενο που συζητήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα, αναφέρεται ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν την αβεβαιότητα και θα πλήξουν τις επενδύσεις και το εμπόριο.
Προτείνεται, λοιπόν, στα κράτη να αργήσουν να υιοθετήσουν τις αλλαγές των κανονισμών.
Απευθυνόμενος στους υπουργούς Οικονομικών ο Moscovici αντιτάχθηκε στην παραπάνω άποψη και είπε ότι η μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας θα είναι να διατηρηθεί ένα στάτους κβο, τα ευρωπαϊκά κράτη ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην εταιρική φορολογική πολιτική.
Πολλές μεγάλες αμερικάνικες επιχειρήσεις έχουν εγκαταστήσει τα κεντρικά τους σε μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που τους επιτρέπει να μειώνουν τη φορολογία τους, επωφελούμενες από τη νομοθεσία.
Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, όπως τα Panama Papers, η Κομισιόν έκανε μερικές νομοθετικές προτάσεις για να κλείσει κάποια παραθυράκια.
Αλλά μερικά από τα πιο φιλόδοξα πλάνα της πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Πολυεθνικές, όπως η Apple, η Amazon, τα McDonald's και τα Starbucks είναι υπό έρευνα ή, τους έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις για τη χαμηλή φορολογία που έχουν σε μερικές μικρές χώρες της ΕΕ.
"Πρέπει να τελειώσουμε αυτό που έχουμε αρχίσει" είπε ο Moscovici στους υπουργούς Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι "γρήγορος".
Ζήτησε από τα κράτη να κινηθούν με περισσότερη φιλοδοξία και αποφασιστικότητα και να συμφωνήσουν σε μία κοινή φορολογική βάση στην ΕΕ, που θα βάλει ένα τέλος στις μεγάλες διαφορές φορολόγησης που υπάρχουν μεταξύ κρατών μελών, με συνέπεια οι μεγάλες εταιρίες να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν μικρούς φόρους.
Ο Moscovici συνάντησε αντιρρήσεις από εκπροσώπους μερικών μικρών κρατών.
Κατά την άφιξή του στη συνάντηση, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtveldt είπε ότι η Μάλτα έχει δίκιο να επιμένει για έναν πιο αργό ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις και ότι η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει την ταχύτητα απέναντι σε άλλες μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως.
Τα σχόλια του είχαν απήχηση και στον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Pierre Gramenga να υπάρχει ένα πεδίο προσαρμοσμένο στους όρους της παγκόσμιας φορολόγησης.
Ο Moscovici απάντησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι αυτή που θα ηγηθεί στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά σε μία περίοδο που η φορολογική πολιτική των ΗΠΑ είναι ασαφής.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Jeroem Djisselbloem συντάχθηκε με τον Moscovici.
"Να μην είμαστε μαλακοί με τη φοροαποφυγή" είπε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνάντηση.
Οι φωνές για περισσότερη φορολογική αβεβαιότητα "δεν μπορούν να είναι δικαιολογία για να επιβραδύνουμε τη μάχη της ΕΕ ενάντια στη φοροαποφυγή" δήλωσε ο Wolfgang Schaeuble μετά το τέλος της συνάντησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης