Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος - Το ISIS πίσω από την επίθεση με 47 νεκρούς και 150 τραυματίες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος - Το ISIS πίσω από την επίθεση με 47 νεκρούς και 150 τραυματίες
Μία τρομοκρατική οργάνωση που ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε τις δύο επιθέσεις στις εκκλησίες στις πόλεις Τάντα και Αλεξάνδρεια
(upd5) Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα τριών μηνών κήρυξε την Αίγυπτο ο πρόεδρος της χώρας , Abdel Fattah al-Sisi.
Ο ίδιος νωρίτερα ζήτησε από το στρατό να αναπτύξει στρατεύματα για να προστατέψει τις «ζωτικής σημασίας υποδομές» της χώρας.
Στο μεταξύ, τα ονόματα των δραστών αποκάλυψε η τρομοκρατική οργάνωση, ενώ το Ισραήλ  προειδοποίησε τους υπηκόους τους να μην επισκέπτονται την χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο.

Ισραήλ: Να φύγουν από το Σινά οι Ισραηλινοί

Να εγκαταλείψουν "αμέσως" την περιοχή, προειδοποιεί το Ισραήλ τους υπηκόους του.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο καταπολέμησης της τρομοκρατίας της ισραηλινής κυβέρνησης τονίζεται πως «η πολύνεκρη επίθεση αποδεικνύει μία ακόμη φορά την τρομοκρατική ικανότητα του Ισλαμικού Κράτους» και «δεδομένου του μεγέθους της απειλής, το γραφείο συστήνει σε όλους τους Ισραηλινούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Σινά να φύγουν αμέσως και να επιστρέψουν στο Ισραήλ».
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η οδηγία που εκδίδεται «μετά την κλιμάκωση της σοβαρότητας της απειλής εναντίον των Ισραηλινών που επισκέπτονται το Σινά και τα περίχωρά του», καθώς  το γραφείο αντιτρομοκρατίας είχε εκδώσει τον περασμένο μήνα προειδοποίηση σχετικά με το Σινά.

Δύο τζιχαντιστές με γιλέκα με εκρηκτικά διέπραξαν τις επιθέσεις - Νέες απειλές για επιθέσεις

Δύο τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος , οι οποίοι φορούσαν γιλέκα γεμάτα με εκρηκτικά, πραγματοποίησαν τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον κοπτικών εκκλησιών στην Αίγυπτο, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η τρομοκρατική οργάνωση.
Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της απειλεί με νέες επιθέσεις στο μέλλον, ενώ σημειώνει πως η επίθεση στην Αλεξάνδρεια διαπράχθηκε από τον Abu Al-Baraa Al-Masri, μαχητή του Ισλαμικού Κράτους και η επίθεση στην εκκλησία της Τάντας διαπράχθηκε από τον Abu Ishaaq Al-Masri.

Τα θύματα των επιθέσεων

Στους 47 νεκρούς ανέρχεται πλέον ο αριθμός των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα της Αιγύπτου, ενώ του 150 έφτασαν οι τραυματίες.
Μάλιστα, πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, αναφέρουν πως είναι 29 τα θύματα της επίθεσης στην Τάντα και 18 οι νεκροί στην Αλεξάνδρεια.
Νωρίτερα γινόταν λόγος για αύξηση σε 45 του αριθμού των νεκρών  από τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα της Αιγύπτου, για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Δύο εκρήξεις σε εκλησίες κοπτών στην Αίγυπτο την Κυριακή των Βαΐων άφησε τουλάχιστον 47 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο βόρειο τμήμα της Αιγύπτου στην πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου, 50 μίλια βόρεια του Καΐρου, στις 09:30 π.μ., σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 27.
Ώρες αργότερα, ένας βομβιστής αυτοκτονίας εξεράγη στην κύρια εκκλησία των Κοπτών της Αλεξάνδρειας, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 - μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικούς  και τραυματίζοντας 21 άλλους, είπε ότι το Υπουργείο Υγείας.
Οι εκρήξεις ακολούθησαν μια σειρά επιθέσεων από ισλαμιστές μαχητές κατά της μειονότητας των χριστιανών της Αιγύπτου.
Το Ισλαμικό κράτος σε αναφορά του τόνισε ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις εναντίον των δύο εκκλησιών στις πόλεις Τάντα και Αλεξάνδρεια.»
Οι βομβιστικές επιθέσεις συνέβησαν εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Πάπα Francis επισκεφθεί την Αίγυπτο και μια εβδομάδα πριν το Πάσχα.
Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η έκρηξη είχε προκληθεί από εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθέτησαν στο εσωτερικό του ναού.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι το οργισμένο πλήθος επιτέθηκε έξω από την εκκλησία στην Τάντα  σε νεαρό άνδρα που κατηγορείται για συμμετοχή στην επίθεση.
Οι Χριστιανοί, ως επί το πλείστον Ορθόδοξοι Κόπτες, αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, που είναι κυρίως σουνίτες μουσουλμάνοι.
Τον Δεκέμβριο του 2016, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας σε ένα παρεκκλήσι στον περίβολο του καθεδρικού ναού του Αγίου Μάρκου, την κύρια εκκλησία Κοπτών στο Κάιρο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 άτομα.
Τον Φεβρουάριο, εκατοντάδες Χριστιανοί έφυγαν βόρεια του Σινά, όπου ο αιγυπτιακός στρατός μάχεται με μια τοπική τρομοκρατική οργάνωση του ισλαμικού κράτους, μετά από μια στοχευμένη εκστρατεία βίας και εκφοβισμού.
Το 2011, μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο λιμάνι της πόλης της Αλεξάνδρειας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 ανθρώπους σε μια από τις χειρότερες επιθέσεις εναντίον χριστιανικών μειονοτήτων της Αιγύπτου.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης