Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποχωρεί από την AIG ο John Paulson - Απέτυχε να διασπάσει την ασφαλιστική - Έχει αλλότρια σχέδια και για Πειραιώς - MIG;

Αποχωρεί από την AIG ο John Paulson - Απέτυχε να διασπάσει την ασφαλιστική - Έχει αλλότρια σχέδια και για Πειραιώς - MIG;
Η εξέλιξη αυτή φέρνει στην επιφάνεια τα ευρύτερα σχέδια που έχει ο John Paulson στην ελληνική αγορά
Μια σημαντική εξέλιξη, με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, σημειώθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές παγκοσμίως, την αμερικανική εταιρία AIG.
Ο John Paulson του ομώνυμου Paulson fund,  ο οποίος τυγχάνει να είναι και βασικός μέτοχος με 9,35% στην Τρ. Πειραιώς και στην Alpha Bank, αποχωρεί από την αμερικανική ασφαλιστική AIG, καθώς απέτυχε να υλοποιήσει τα σχέδια του, που ήταν η διάσπαση του ομίλου σε μικρότερες εταιρείες.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει στην επιφάνεια τα ευρύτερα σχέδια που έχει ο John Paulson στην ελληνική αγορά, με επίκεντρο τον όμιλο της Τρ. Πειραιώς και της Marfin Investment Group, στην οποία η Πειραιώς είναι μέτοχος με 32%.
Οι επιθετικές κινήσεις του John Paulson εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτηματικά καθώς στην μεν Αμερική αποχώρησε από την AIG γιατί αντιμετώπισε τις αντιδράσεις των άλλων μετόχων, ενώ στην Ελλάδα και στην Πειραιώς μεθόδευσε τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας.
Οι σχεδιασμοί περί διάσπασης της AIG δείχνει τις στρατηγικές των funds.
Στην Ελλάδα η τράπεζα Πειραιώς αποτελεί το πεδίο της στρατηγικής του Paulson ο οποίος όντας εγκλωβισμένος λόγω των κεφαλαιακών του ζημιών ίσως να επιχειρήσει πειράματα με επίκεντρο τα NPLs,  ή κινήσεις διάσπασης π.χ. στις συνδεδεμένες με την τράπεζα εταιρείες, όπως η MIG;

Αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Η τράπεζα Πειραιώς αποτελεί σημείο αναφοράς στο ελληνικό banking και χρειάζεται ανάπτυξη, αντιμετώπιση των NPLs και όχι πειραματισμούς. 
Η διαχρονική εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα hedge fund, με την ακραία κερδοσκοπική τους στρατηγική μπορεί να διασφαλίζουν βραχυπρόθεσμα κάποια κέρδη αλλά στρατηγικά και μακροχρόνια μπορεί να αποδυναμώνουν με τις πρακτικές τους την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα των εταιρειών, στις οποίες είχαν ή έχουν συμμετάσχει.
Πάντως, όπως αναφέρουν οι Financial Times, εντός των επομένων ημερών ο John Paulson αναμένεται να ανακοινώσει την αποχώρησή του από το διοικητικό συμβούλιο της AIG, σχεδόν ένα χρόνο μετά την εξασφάλιση της εκπρόσωπησής του σε αυτό, μαζί με τον άλλο γνωστό "ακτιβιστή" επενδυτή Carl Icahn.
Ο Paulson ήταν παρόν μάλιστα στην ομάδα που υποχρέωσε σε παραίτηση τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ασφαλιστικής Peter Hancock, εξαιτίας των 3 δισ. δολαρίων που καταγράφηκαν το α΄ τρίμηνο του 2017.
Παρά τη φαινομενική νίκη, όμως, ο Paulson ηττήθηκε στην ευρύτερη προώθηση του σχεδίου του να σπάσει σε μέρη η AIG.
Τον Φεβρουάριο προέκυψε ότι το Paulson & Co, το οποίο ήταν μεταξύ των 20 μεγαλύτερων μετόχων της εταιρείας, είχε μειώσει κατά το ήμισυ το ποσοστό συμμετοχής του στην AIG, σε λιγότερο από 0,5%.
Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα που η AIG ανακοίνωσε την τριμηνιαία ζημία της, επιδεινώνοντας την πτώση των μετοχών.
Ο Icahn - ο οποίος υποστήριξε επίσης τη διάλυση της εταιρείας και την εκδίωξη του Hancock - αναμένεται να διατηρήσει την εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με πηγές των FT.
Η αποπομπή όμως του Hancock ώθησε κάποιους μετόχους να εγείρουν ερωτήματα για το πώς τα μέλη του ΔΣ εργάζονται και επιβλέπουν την AIG.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης