Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί δεν υλοποιείται η ορθολογική λύση της bad bank στα κόκκινα δάνεια; - Υπάρχει μια βαθύτερη άνομη και μιαρή αιτία…

Γιατί δεν υλοποιείται η ορθολογική λύση της bad bank στα κόκκινα δάνεια; - Υπάρχει μια βαθύτερη άνομη και μιαρή αιτία…
Βέβαια ακόμη υπάρχουν ελάχιστοι τραπεζίτες που αντιστέκονται στις σειρήνες και όντως πιστεύουν στην πραγματική εξυγίανση αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι.
Γιατί δεν υλοποιείται η πραγματικά ορθολογική λύση της bad bank στα προβληματικά δάνεια NPLs που ξεπερνούν τα  74 δισεκ και στα NPEs τα 108 δισεκ. ευρώ;
Ήδη η λύση – που παρουσιάστηκε ως λύση σωτηρίας – ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ήδη αποδομείται.
Ο υπουργός Οικονομίας Παπαδημητρίου αντί να στηρίξει τις προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ξεκίνησε μια ανούσια αριστερή επιχειρηματολογία περί τραπεζιτών και ήδη το 50% των μέτρων που έχουν προταθεί από τους τραπεζίτες είτε απορρίπτονται είτε υποβαθμίζονται.
Ένα από τα παράδοξα γιατί ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός χρειάζεται επικύρωση ενός δικαστηρίου δεν είναι κατανοητό.
Άρα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός εάν δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά όχι τυπικά την ασυλία θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Στην Ιρλανδία με την NAMA χρησιμοποίησαν την λύση της bad bank.
Στην Ισπανία επίσης επέλεξαν την συλλογική λύση ενώ ακόμη και στην Ιταλία ο Άτλας αποτελεί μια ιδιότυπη συλλογική λύση στα προβληματικά δάνεια.
Μόνο στην Ελλάδα πολλοί επιμένουν ότι αυτόνομα θα επιλυθεί ένα πρόβλημα 108 δισεκ. ευρώ.
Παλαιότερα πολλοί ισχυρίζονταν ότι η ΕΕ και οι δανειστές δεν θα στηρίξουν την συλλογική λύση γιατί δεν είχε διευθετηθεί ένα βασικό πρόβλημα ποιος θα χρηματοδοτήσει την bad bank.
Όντως το κεφάλαιο της χρηματοδότησης και των κεφαλαίων είναι μείζον ζήτημα αλλά λύσεις υπήρχαν, δόθηκαν κεφάλαια και αυτά επιστράφηκαν στις παρελθούσες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Κάποιοι εκτίμησαν ότι οι δανειστές δεν θέλουν την bad bank στην Ελλάδα γιατί θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση και αντί για εξυγίανση η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους «προβληματικούς» επιχειρηματίες θα προσπαθούσε κάτω από το τραπέζι να κλείσουν deal…
Όντως αυτός ο προβληματισμός ήταν σημαντικός αλλά και αυτός μπορεί να επιλυθεί, ανεξάρτητη διοίκηση, τοποθετημένη ακόμη και από τους δανειστές στην bad bank σε συνεργασία με ελληνικά στελέχη.
Κάποιοι είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι μια λύση bad bank απαιτεί πολύ χρόνο…αλλά η Ελλάδα έχει πολύ χρόνο 7 χρόνια ύφεσης είναι πολλά χρόνια.
Πολλές οι δικαιολογίες και οι αιτιάσεις να μην προχωρήσει η λύση της bad bank αλλά η ουσία είναι η εξής.
Γιατί τελικώς δεν έχει προχωρήσει η λύση της bad bank;
Η πραγματική αιτία έχει να κάνει με την ανάλυση πολλών δεδομένων που καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα.
Πολλά προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια είναι ένοχα έχουν δοθεί με κριτήρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν διοικήσεις και εμπλεκόμενους στην δικαιοσύνη.
Το ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι πολλοί δεν επιθυμούν την λύση της bad bank γιατί θέλουν να αξιοποιήσουν τα κόκκινα δάνεια για να κερδίσουν… πολλά λεφτά.
Οι ελληνικές τράπεζες τι έχουν να πουλήσουν;
Μπορούν να πουλήσουν ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να καταστεί κερδοφόρο με κατάλληλους χειρισμούς.
Ήδη πολλοί σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα σχεδιάζουν πως θα κονομήσουν ειδικά τα funds και οι περιφερειακοί παίκτες και επειδή τα συμφέροντα είναι πολλά η λύση της bad bank θα είναι καταστροφή για όλους αυτούς που έχουν σχεδιάσει πως θα βεβηλώσουν ξανά το ελληνικό banking.
Ακόμη το πάρτι δεν έχει ξεκινήσει.
Όταν ξεκινήσει θα συμβούν πολλά σημεία και τέρατα.
Το μεγάλο hot story στο ελληνικό banking είναι πως ιδιοτελώς θα κερδοσκοπήσουν πολλοί.
Βέβαια ακόμη υπάρχουν ελάχιστοι τραπεζίτες που αντιστέκονται στις σειρήνες και όντως πιστεύουν στην πραγματική εξυγίανση αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης