Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Alpha Grissin: Εισήγηση για πτώχευση στην έκτακτη γενική συνέλευση της 5ης Μαΐου 2017

Alpha Grissin: Εισήγηση για πτώχευση στην έκτακτη γενική συνέλευση της 5ης Μαΐου 2017
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης η εταιρεία αντιμετώπιζε έντονες καθυστερήσεις πληρωμής από τους πελάτες της
Εισήγηση για πτώχευση στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 5ης Μαΐου 2017 θα κατατεθεί από την Alpha Grissin, όπως έκανε γνωστό νωρίτερα σήμερα (13 Απριλίου 2017) η εταιρεία.
Ο συνολικός αριθμός των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας στις 13.04.2017, ημερομηνία της Πρόσκλησης των μετόχων στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, ανέρχεται σε 14.870.100 κοινές μετοχές με ισάριθμα δικαιώματα ψήφου.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης η εταιρεία αντιμετώπιζε έντονες καθυστερήσεις πληρωμής από τους πελάτες της με αποτέλεσμα η ίδια εν συνεχεία να καθυστερεί την εξόφληση των πιστωτών της.
Παράλληλα, αδυνατούσε να προσφύγει σε τραπεζικό ή άλλο δανεισμό για την χρηματοδότηση των αναγκών της λόγω των ήδη υφιστάμενων υψηλών της χρεών προς τα τραπεζικά ιδρύματα.
Από τις αρχές του έτους 2015 τα τραπεζικά ιδρύματα με τα οποία συνεργαζόταν η εταιρεία (Eurobank, Πειραιώς, Attica, ΕΤΕ και Alpha Bank) απαίτησαν την τοκοχρεωλυτική επιστροφή των δανείων που της είχαν χορηγήσει υπό τη μορφή ανοικτού κεφαλαίου κίνησης, απαιτώντας παράλληλα η ρευστότητα της εταιρείας να διοχετευτεί αποκλειστικά σε αυτά και όχι στην αγορά, υπό τη μορφή προμήθειας, προϊόντων προς πώληση.
Το ανωτέρω ήταν αδύνατο να συμβεί και για το λόγο τούτο η εταιρεία κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες να επαναδιαπραγματευθεί με τα τραπεζικά ιδρύματα την επιμήκυνση και τον διακανονισμό εξόφλησης των υφιστάμενων δανείων της, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε το ποσό των 25.000.000,00 ευρώ.
Σε όλη τη διάρκεια του έτους 2016 η εταιρεία υπέβαλε, σε συνεργασία με γνωστό οίκο συμβούλων επιχειρήσεων, οικονομικά σχέδια και προτάσεις στα τραπεζικά ιδρύματα, με σκοπό την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της δανεισμού, τα οποία απερρίφθησαν χωρίς αιτιολογία και χωρίς να υπάρξει από την πλευρά των τραπεζών κάποια επίσημη αντιπρόταση.
Το Νοέμβριο του 2016 τα τραπεζικά ιδρύματα με τα οποία συνεργαζόταν η εταιρεία, αξίωσαν με εξώδικες δηλώσεις και επιστολές την άμεση καταβολή των οφειλομένων, άλλως απείλησαν ότι θα λάβουν αναγκαστικά μέτρα εις βάρος της εταιρείας.
Ήδη η Τράπεζα Eurobank, κατήγγειλε τις δανειακές της συμβάσεις με την εταιρεία και προέβη στην έκδοση διαταγής πληρωμής. Ξεκίνησε δε διαδικασία κατάσχεσης εις χείρας τρίτων των απαιτήσεων της έναντι βασικών πελατών της εταιρείας, στερώντας της έτσι σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα. Ακολούθως, οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Αττικής προέβησαν στην καταγγελία των δανειακών τους συμβάσεων.
Τις ανωτέρω νομικές ενέργειες των εν λόγω τραπεζών είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και οι λοιπές πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας.
Η εταιρεία, σήμερα, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Τα λειτουργικά της κέρδη αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους λογιζόμενους τόκους που προκύπτουν από τα τραπεζικά δάνεια που έχει συνάψει, και φυσικά αδυνατεί να επιστρέψει, τα δάνεια που έχει λάβει, όπως οι τράπεζες απαιτούν.
Οι συνεχιζόμενες και συσσωρευμένες σημαντικές ζημίες χρήσης σε επίπεδο Ομίλου έχουν δημιουργήσει αρνητικά ίδια κεφάλαια, τα οποία αναμένεται να υπερβούν το 2016 τα 11.000.000,00 ευρώ.
Η εταιρεία οφείλει σε τράπεζες, σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης και σε προμηθευτές ποσό που τείνει να ξεπεράσει τα 34.471.721,01 ευρώ.
Οι ανωτέρω οφειλές έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο έλλειψης ρευστότητας για την επιχείρησή, το οποίο πλέον έχει καταστεί μη διαχειρίσιμο, λόγω και της έναρξης δικαστικών διαδικασιών από πλευράς των πιστωτριών τραπεζών.
Η εταιρεία αναμένεται άμεσα να αδυνατεί, κατά τρόπο γενικό και μόνιμο, να λειτουργήσει και να εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της, οπότε θα τεθεί σε πλήρη αδράνεια λειτουργίας ελλείψει πόρων.
Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες η εταιρεία αναμένεται να οδηγηθεί σε γενική και μόνιμη παύση πληρωμών, αφού θα στερείται χρημάτων προκειμένου να προβεί σε παραγγελίες προϊόντων και δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, οι οποίοι και θα καταγγείλουν τις μεταξύ τους συμβάσεις, στρεφόμενοι στον ανταγωνισμό.
Για το λόγο τούτο η εισήγηση του Δ.Σ. προς την Γ.Σ είναι, επί του πρώτου θέματος της Ημερήσιας Διάταξης, να εγκρίνει το σύνολο των διαδικασιών που είναι απαραίτητες για την κήρυξη της εταιρίας σε κατάσταση πτώχευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης