Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Σε κίνδυνο τα σύνορα της ΕΕ και η σταθερότητα - O ρόλος της Αλβανίας

Forbes: Σε κίνδυνο τα σύνορα της ΕΕ και η σταθερότητα - O ρόλος της Αλβανίας
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που άρχισε από το γραφείο του εισαγγελέα στην Αλβανία, τα σύνορα της ΕΕ μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλή όσο νομίζουμε
Στον ρόλο της Αλβανίας, που πλέον έχει μετατραπεί σε κέντρο του οργανωμένου εγκλήματος και διακίνησης ναρκωτικών, σχολιάζει το Forbes, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ΕΕ.
Στο δημοσίευμα επικαλείται και μια πρόσφατη έρευνα που άρχισε από το γραφείο του εισαγγελέα στο Δυρράχιο στην Αλβανία και σύμφωνα με την οποία τα σύνορα της ΕΕ μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλή όσο νομίζουμε.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ενημερωτικά δελτία, το 2016 χιλιάδες δοχεία αποβλήτων εξήχθηκαν από το λιμάνι Gioa-Tauro της Ιταλίας με προορισμό την πΓΔΜ.
Από τα 2.600 δοχεία που αναχώρησαν μόνο τα 1.132 έφτασαν στον προορισμό τους.
Κατά τη διέλευση τους από την Αλβανία, 1.468 δοχεία είχαν ταφεί σε πέντε πόλεις: Durrësi, Fieri, Vlora, Shkodra και Dibra.
Εξάλλου, το περασμένο μήνα το ελληνικό CNN επικαλούταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «1.300 δοχεία με επικίνδυνα απόβλητα που προέρχονται από την Ιταλία εισήλθαν στην αλβανική επικράτεια και από τότε τα στοιχεία τους είναι άγνωστα».

Ο ρόλος του Rama

Παρ' όλο αυτά, ο πρωθυπουργός της χώρας Edi Rama έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θέλει να κάνει τη χώρα του φιλική προς το περιβάλλον και ότι η Αλβανία δεν θα γίνει ποτέ χώρος υγειονομικής ταφής των αποβλήτων των ευρωπαϊκών αποβλήτων.
Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2016, η κυβέρνησή του ψήφισε για να εγκρίνει έναν νόμο στο Κοινοβούλιο για την εισαγωγή και την ανακύκλωση αποβλήτων από τις δυτικές χώρες.
Υπό την ηγεσία του, το Συμβούλιο των Υπουργών το 2016 επέτρεψε τη διέλευση επικίνδυνων αποβλήτων μέσω της Αλβανίας.
Σύμφωνα με το Forbes, όμως, εκτός των περιβαλλοντικών ζημιών που δημιουργούνται, ο Ramα προεδρεύει μιας εγκληματικής επιχείρησης που έχει μετατρέψει την Αλβανία σε κέντρο για την ευρωπαϊκή διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με εισαγγελέα της Ιταλίας, Franko Roberti, η Αλβανία έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της μαριχουάνας, ενώ αυξάνεται το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ του αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος και της ιταλικής μαφίας.

Ναρκωτικά και διαφθορά

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η έκρηξη της παραγωγής ναρκωτικών και της διαφθοράς δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συμμετοχή της σημερινής αλβανικής κυβέρνησης.
Τα αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος έχουν αφεθεί ελεύθεροι από τις φυλακές ενώ η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι ο Rama υποστηρίζει γνωστούς εγκληματίες για τις εκλογές των δημάρχων.
Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η εισροή προσφύγων που απειλεί να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο την Αλβανία αλλά και τα Βαλκάνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης