Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση ΒΒΒ (low) για την Πορτογαλία - Σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση ΒΒΒ (low) για την Πορτογαλία - Σταθερό το trend
Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως το αυξημένο επίπεδο δημόσιου και εταιρικού χρέους, τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές πιέσεις
Στην επιβεβαίωση της βαθμολογίας «ΒΒΒ (low)» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας προχώρησε η DBRS, διατηρώντας παράλληλα το trend (προοπτικές επαναξιολόγησης) σταθερό και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα στο «R-2 (middle)».
Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, οι παραπάνω βαθμολογίες αντανακλούν την προσήλωση της Πορτογαλίας στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη αξιόπιστων μακροοικονομικών πολιτικών και παρέχει οικονομικές διευκολύνσεις από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Η δομή του δημόσιου χρέους (σσ: μεγάλη ωριμότητα) και το πλεόνασμα στο ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών υποστηρίζουν επίσης την αξιολόγηση.
Ωστόσο, συνεχίζει η DBRS, η Πορτογαλία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως το αυξημένο επίπεδο δημόσιου (130,4% το 2016) και εταιρικού χρέους, τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές πιέσεις.
Ο οίκος επισημαίνει πως οι προβλέψεις της εγχώριας κεντρικής τράπεζας για την ανάπτυξης της Πορτογαλίας διαμορφώνονται στο 1,8% για το 2017 και στο 1% σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Βέβαια, υπάρχει αισιοδοξία ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο η αύξηση του πορτογαλικού ΑΕΠ θα ανέλθει στο 2%.
«Αγκάθι» αποτελούν και τα NPLs στον πορτογαλικό τραπεζικό τομέα, τα οποία ανήλθαν το τέλος του 2017 στο 17,1% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης