Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Τι υποσχέθηκαν προεκλογικά οι υποψήφιοι για την Γαλλική προεδρία για Ενέργεια, Περιβάλλον

Politico: Τι υποσχέθηκαν προεκλογικά οι υποψήφιοι για την Γαλλική προεδρία για Ενέργεια, Περιβάλλον
Η EDF και η γαλλική εταιρεία πυρηνικής τεχνολογίας Areva παρουσίασαν τεράστια οικονομική πίεση, καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας μειώθηκαν και τα νέα πυρηνικά εργοστάσια
Ο υποψήφιος που θα επικρατήσει θα αντιμετωπίσει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας της χώρας.
Ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας θα έχει ένα μεγάλο "πυρηνικό πονοκέφαλο", καθώς εκείνος ή εκείνη, θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής ή θα κλείσει 58 αντιδραστήρες που είναι "γηραιοί", διατηρώντας ταυτόχρονα τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.
Οπως σημειώνει το "Politico", όλες οι επιλογές κινδυνεύουν να είναι περίπλοκες και δαπανηρές - οικονομικά και πολιτικά.
Aπαιτούν έξυπνο σχεδιασμό, σε περίπτωση που οι πολιτικοί αποφασίσουν να ενθαρρύνουν την κυρίαρχη γαλλική εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας EDF να απομακρυνθεί από την πυρηνική ενέργεια, που αποτελεί τον πυρήνα της επιχείρησής της.
Υπογραμμίζεται, ότι τα τελευταία χρόνια, η EDF και η γαλλική εταιρεία πυρηνικής τεχνολογίας Areva παρουσίασαν τεράστια οικονομική πίεση, καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας μειώθηκαν και τα νέα πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται υπό κατασκευή στη Γαλλία και τη Φινλανδία εμφάνισαν σημαντικές υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις.

Διαφορετικές πολιτικές απόψεις

Οι κορυφαίοι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις εκλογές της 23ης Απριλίου έχουν πολύ διαφορετικές πολιτικές στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, που ξεκινούν από την άκρα αριστερά, με εξαγγελίες να την εξαλείψουν εξ ολοκλήρου και την ακροδεξιά που θέλει να παραμείνει η μεγαλύτερη ενεργειακή πηγή της χώρας για δεκαετίες.
Ο Emmanuel Macron είναι κάπου στη μέση: θέλει να συνεχίσει με την υπάρχουσα πολιτική Ολάντ, η οποία αποσκοπεί στη συρρίκνωση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στο μείγμα της Γαλλίας από 75% σε 50%.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 2016 από το γαλλικό ινστιτούτο κοινής γνώμης Ifop, οι "δεξιόστροφοι" ψηφοφόροι είναι γενικά υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, ενώ οι "αριστερόστροφοι" υποστηρίζουν μια σταδιακή κατάργηση της.
Οι γαλλικές πολιτικές "διασπάσεις", με τις διαφορετικές απόψεις σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, εμφανίστηκαν αυτό το μήνα και στη διάρκεια των αποφάσεων που ελήφθησαν για το κλείσιμο του παλαιότερου πυρηνικού σταθμού της Γαλλίας, του 39χρονου Fessenheim.

Ο Guardian για το πρόγραμμα των υποψηφίων για Ενέργεια και Περιβάλλον

Οι τέσσερις βασικοί υποψήφιοι εξέθεσαν προεκλογικά το πρόγραμμά τους για την πυρηνική ενέργεια και το περιβάλλον, και μετεκλογικά θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις, τονίζει ο Guardian.
Οι βασικές θέσεις των υποψηφίων για την ενέργεια και το περιβάλλον έχουν ως εξής:

François Fillon

Αυξηση στις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας και κλείσιμο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Τροποποιηση του περιβαλλοντικού χάρτη που προστέθηκε στο γαλλικό Σύνταγμα από τον Jacques Chirac το 2005, ο οποίος δηλώνει ότι εάν μια ενέργεια θεωρηθεί ότι αποτελεί σοβαρή και μη αναστρέψιμη απειλή για το περιβάλλον, το κράτος μπορεί να παρέμβει για να το σταματήσει. Ο Fillon υποστηρίζει ότι η κατάργηση της ρήτρας θα επιτρέψει μεγαλύτερη καινοτομία στα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ο ίδιος έχει επίσης πει ότι είναι "εγκληματική" για τη Γαλλία να απαγορεύσει την έρευνα για το σχιστολιθικό αέριο.

Marine Le Pen

Προώθηση της πυρηνικής ενέργειας.
Μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.
Διατήρηση της απαγόρευσης fracking για το αέριο σχιστόλιθου.
Προωθηση των αυτοκίνητων υδρογόνου και της γεωργίας σε μια περισσότερο "ανθρώπινη" παρά βιομηχανική κλίμακα.

Emmanuel Macron

Σταδιακή μείωση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Μόνωση ενός εκατομμυρίου σπιτιών σε πέντε χρόνια.
Περιορισμός πλεονεκτηματων της βιομηχανίας ντίζελ.
Πληρωμή € 1.000 για την αγορά ενός καινούργιου ή μεταχειρισμένου οχήματος που μολύνει λιγότερο.
Καταπολέμηση της χρήσης χημικών ουσιών και παρασιτοκτόνων που διαταράσσουν τις ορμόνες.

Benoît Hamon

Το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2015 και 100% μέχρι το 2050. Εξάλειψη του πετρελαίου ντίζελ.
Οχι νέα αυτοκίνητα ντίζελ μετά το 2025.
Εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας σε 25 χρόνια.
Απαγορευση της χρήση χημικών ουσιών που διαταράσσουν τις ορμόνες.
Πιέσεις για εναλλακτικές λύσεις για τα φυτοφάρμακα.

Πηγή: World Energy news
www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης