Καραμούζης: Η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης θα βελτιώσει τους όρους χρηματοδότησης από τις τράπεζες

Καραμούζης: Η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης θα βελτιώσει τους όρους χρηματοδότησης από τις τράπεζες
Στη συνάντηση, εκτός από τον κ. Γιάννη Δραγασάκη, παρευρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος
Συνάντηση με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης είχε νωρίτερα το Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, υπό τον πρόεδρό της Νικόλαο Καραμούζη, με το «κυρίως πιάτο» της συζήτησης να είναι τα κρίσιμα θέματα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, η Γενική Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Έλενα Παπαδοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Eurobank μετά το πέρας της συνάντησης, συζητήθηκαν σε «πολύ γόνιμο κλίμα» τα θέματα της ρευστότητας, της χρηματοδότησης της οικονομίας, της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
«Καταλήξαμε στο να διαμορφώσουμε μία σειρά από επιτροπές συνεργασίας ώστε νε βελτιώσουμε το κλίμα και να επιλύσουμε τα θέματα που απασχολούν τον τραπεζικό τομέα, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.
Το κλίμα ήταν θετικό.
Ο κ. Τσακαλώτος μας ενημέρωσε και για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς», ανέφερε ο κ. Καραμούζης, εκφράζοντας την άποψη πως το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας, θα βελτιώσει το οικονομικό κλίμα και θα δώσει την ευκαιρία στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με την ΕΕΤ, στη συνάντηση επισημάνθηκαν επίσης τα ακόλουθα:
- Για την αξιοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ καθώς και του Fund of Funds (Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών) που δημιουργήθηκε πρόσφατα: οι τράπεζες έχουν στηρίξει πολλαπλά τη διοχέτευση των κονδυλίων, υλοποιούν τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων και εγγυήσεων μικρών επιχειρήσεων global loans (αρχικό πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ ), Cosme (230 εκατ.ευρώ) και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν παράσχει άμεση συνδρομή στις υλικοτεχνικές υποδομές διάθεσης των σχετικών οικονομικών πόρων.
- Για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών: Η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών εξακολουθεί να αυξάνεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, και οι τράπεζες επενδύουν σημαντικά ποσά στη δημιουργία των κατάλληλων τεχνολογικών υποδομών, με αποτέλεσμα να έχουν ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση τερματικών POS (προσθέτουν περίπου 100.000 νέα POS ετησίως).
Για την περαιτέρω διάδοση των ηλεκτρονικών πληρωμών, προτάθηκε από την ΕΕΤ η επανεξέταση του μέγιστου ποσού συναλλαγής με μετρητά και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον ορισμό «επαγγελματικών» λογαριασμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και η σύνδεση των λογαριασμών αυτών με το αφορολόγητο.
- Για τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις προοπτικές επίτευξής τους: Όπως καταγράφεται και σε πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ, ο ρυθμός μείωσης των ΜΕΑ το 2016 υπήρξε ικανοποιητικός.
Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να ικανοποιηθούν οι στόχοι για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων την τριετία 2017-2019 κατά 40 δισ. ευρώ.
Αυτό προϋποθέτει, αφενός την επιστροφή της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφετέρου την ολοκλήρωση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, όπως ιδίως την ουσιαστική διαμόρφωση και αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τη δυνατότητα πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών και κυρίως των στρατηγικών κακοπληρωτών, και την εξάλειψη δυσλειτουργιών της υφιστάμενης σχετικής νομοθεσίας.

Δραγασάκης: Οι καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση οφείλονται στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών

Οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης οφείλονται αποκλειστικά στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών, ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας πως «η διελκυστίνδα δεν μπορεί να συνεχίζεται επ΄ άπειρον».
«Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε.
Επίσης, ο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στον στόχο της επίτευξης συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι πρόσφατες επαφές στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιβεβαίωσαν ακριβώς την κοινή βούληση για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS