Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δασμούς 20% στις εισαγωγές ξυλείας από τον Καναδά θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ - Κλιμακώνεται ο εμπορικός «πόλεμος»

Δασμούς 20% στις εισαγωγές ξυλείας από τον Καναδά θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ - Κλιμακώνεται ο εμπορικός «πόλεμος»
Τόσο ο Καναδάς, όσο και το Μεξικό προετοιμάζονται για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) μετά από 23 χρόνια από την αρχική εφαρμογή της
Στην προκαταρκτική επιβολή δασμών εισαγωγής 20% στις εισαγωγές ξυλείας από τον Καναδά, θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό ΕμπορίουWilbur Ross.
Η κίνηση αυτή κλιμακώνει την ένταση και την ανησυχία για τον εμπορικό «πόλεμο» μεταξύ των δύο χωρών.
Η οικονομική αξία των εισαγωγών ξυλείας, αλλά και παρόμοιων οικοδομικών υλικών από τον Καναδά στις ΗΠΑ, ανέρχεται στα 5,66 δισ. δολάρια.
Τόσο ο Καναδάς, όσο και το Μεξικό προετοιμάζονται για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) μετά από 23 χρόνια από την αρχική εφαρμογή της.
Ο Καναδάς απορρίπτει την παραπάνω κίνηση των ΗΠΑ, ενώ δήλωσε ότι θα προσφύγει νομικά προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά του από τις εξαγωγές της ξυλείας του στην αμερικανική αγορά.
Η είδηση για την επιβολή δασμών στις καναδικές εισαγωγές ξυλείας προκάλεσε τη δραστική άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου έναντι του δολαρίου του Καναδά.
Η ισοτιμία του καναδικού νομίσματος μειώθηκε στα 73,75 σεντς του αμερικανικού δολαρίου.
Από την πλευρά του, ο Ross δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι ο Καναδάς εφαρμόζει ήδη εμπορικά αντίμετρα κατά των ΗΠΑ, πριν από την επιβολή των δασμών στην εισαγωγή της ξυλείας του στην αμερικανική αγορά, καθώς περιόρισε τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ μίας πρωτεΐνης γάλακτος, η οποία χρησιμοποιείται από τους Καναδούς παραγωγούς τυριού.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει ως “άδικα” έναντι των Αμερικανών παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων, τα μέτρα προστατευτισμού που εφαρμόζει ο Καναδάς στον τομέα της παραγωγής γαλακτομικών προϊόντων.
Ο Ross από την πλευρά του, τόνισε ότι μερικοί παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων στο Ουισκόνσιν χάνουν τις μονάδες τους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων του Καναδά που μειώνει τις αμερικανικές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων προς τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης