Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προσδοκίες στο Μαξίμου για τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων - Σχεδιάζεται στοχευμένη έκδοση το Καλοκαίρι του 2017

Προσδοκίες στο Μαξίμου για τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων - Σχεδιάζεται στοχευμένη έκδοση το Καλοκαίρι του 2017
Στόχος είναι να πραγματοποιήσουν μία μικρή και απολύτως στοχευμενη έξοδο στις αγορές περί τα τέλη του καλοκαιριού 
Ανακούφιση αλλά και προσδοκίες προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το χθεσινό ιστορικό χαμηλό που κατέγραψαν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας.
Το επιτόκιο κλείδωσε στο 5,4% με κυβερνητικές πηγές να μην κρύβουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο bankingnews.gr ότι η ικανοποίηση συνοδεύεται και από την προσδοκία ότι μόλις ψηφιστεί η συμφωνία για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης την ερχόμενη εβδομάδα, και περιγραφούν ποσοτικοποιημένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τον επόμενο μήνα τότε το πιθανότερο είναι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων να πέσουν ακόμα περισσότερο.
Αυτό σημαίνει ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων και κυρίως αν τελικά υπάρξει οριστική απόφαση για το ελληνικό χρέος, οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου αλλά και του Μαξίμου, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για επικοινωνιακούς λόγους, είναι να πραγματοποιήσουν μία μικρή και απολύτως στοχευμενη έξοδο στις αγορές περί τα τέλη του καλοκαιριού και αφού θα έχει καταβληθεί η μεγάλη δόση των 7 δισ. ευρώ στους δανειστές.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφή εντολή να μην υπάρξουν καθυστερήσεις σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση της συμφωνία η οποία θα εισαχθεί στην Βουλή την Παρασκευή το βράδυ ενώ η ψήφισή της θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 18 Μαΐου.
Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι τόσο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όσο και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολιτεύσεως δεν θα στηρίξουν κανένα από τα δυο πακέτα των θετικών αντίμετρων –κοινωνικό και φορολογικό – που φέρνει η κυβέρνηση.
Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο bankingnews.gr, υποστήριζε ότι «πρόκειται για …μασκαριλίκια και επικοινωνιακά τεχνάσματα για να κρύψουν το βαρύ πακέτο μέτρων» συμπληρώνοντας ότι «δεν πρόκειται να εφαρμοστούν πότε γιατί απλούστατα δεν μπορεί να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% +2% δηλαδή 5,5% που απαιτείται στην πραγματικότητα για να ενεργοποιηθούν τα δήθεν αντίμετρα».
Ανάλογη στάση και από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, και την Ένωση Κεντρώων με τη Φώφη Γεννηματά αλλά και τον Βασίλη Λεβέντη να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ούτε μέτρα αλλά ούτε και θετικά αντίμετρα κάνοντας λόγιο για «κοροϊδία».
Στο ίδιο πνεύμα και το Ποτάμι το οποίο ωστόσο θα οριστικοποιήσει τη στάση του στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Το Κ.Κ.Ε θα μιλήσει για εξαπάτηση του ελληνικού λαού και επιβολή ενός ακόμα νέου μνημονίου που συνοδεύεται από εξοντωτικά μέτρα χωρίς να υπάρχουν στην ουσία αντίμετρα.
Στόχος, πάντως, όλων των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης είναι να «απαντήσουν» στην επικοινωνιακή επιχείρηση που εξυφαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζουν σε όλα τα κομματικά επιτελεία, για να εμφανιστούν και να καταγραφούν στην ψηφοφορία διχογνωμίες και διαφοροποίησης στα κόμματα.
Από την πλευρά του το Μαξίμου επενδύει σε διαφοροποιήσεις βουλευτών, ακόμα και από την ομάδα των ανεξάρτητων, θέλοντας να «προπαγανδίσει» ότι η συμφωνία δεν είναι καλή μόνο για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και περιέχει και «καλά μέτρα».

Δημ.Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης