Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνεδριάζει υπό τον Κοτζιά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής – Κύριο θέμα τα ενεργειακά

Συνεδριάζει υπό τον Κοτζιά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής – Κύριο θέμα τα ενεργειακά
Παρών και ο υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης
Συνεδριάζει σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με κύριο θέμα τα ενεργειακά.
Μάλιστα παρών στη συνεδρίαση θα είναι και ο υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης.
Το Συμβούλιο θα εξετάσει τις πρωτοβουλίες που καλείται να αναλάβει η Ελλάδα προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που προβλέπει την χώρα να καθίσταται ενεργειακός κόμβος νευραλγικής σημασίας για όλη την Ευρώπη.
Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στο ΕΣΕΠ για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στα ενεργειακά, αρχής γενομένης από τις συζητήσεις που είχε, τον περασμένο Μάρτιο, στις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό ομόλογό του Rex Tillerson όσο και με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, H.R.McMaster, στους οποίους εξήγησε τα ενεργειακά project που υπάρχουν στην περιοχή της Μεσογείου
Επιπλέον θα συζητηθεί και η πρόσφατη εξέλιξη σχετικά με τον υποθαλάσσιο αγωγό Eastmed που προέκυψε κατά τη συνάντηση στο Τελ Αβίβ, στις 3 Απριλίου, των τεσσάρων υπουργών Ενέργειας, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, όπου αποφασίστηκε η προώθηση του τεράστιου project ύψους 6,41 δισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025 ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν ο  Διαδριατικός Αγωγςό (TAP), ο Ελληνοβουλγαρικός Αγωγός (IGB) και οι σταθμοί Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
Αναφορά θα γίνει και στον ρωσο-τουρκικό αγωγό, καθώς φαίνεται ότι προχωρά o σχεδιασμός του αγωγού Turkish Stream, μιας ρωσοτουρκικής πρωτοβουλίας σε αντικατάσταση του South Stream που ναυάγησε.
Ο αγωγός φιλοδοξεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω και της Ελλάδας.
Τέλος αναμένεται ότι θα συζητηθεί και ο τομέας του ηλεκτρισμού, η Διασύνδεση Euro-Asia Interconnector, μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, η οποία προχωρά και αφορά την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης