Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Raiffeisen Bank: Οι επενδυτές στα Βαλκάνια υπνοβατούν, καθώς η ΕΚΤ «κρύβει» το ρίσκο των ομολόγων

Raiffeisen Bank: Οι επενδυτές στα Βαλκάνια υπνοβατούν, καθώς η ΕΚΤ «κρύβει» το ρίσκο των ομολόγων
Το πολιτικό ρίσκο στα Βαλκάνια είναι σε άνοδο
Αν και δεν είναι εμφανές στην εικόνα που παρουσιάζουν τα ομόλογα, το πολιτικό ρίσκο στα Βαλκάνια είναι σε άνοδο.
Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, με τίτλο «Οι επενδυτές στα Βαλκάνια υπνοβατούν, καθώς η ΕΚΤ ''κρύβει'' το ρίσκο των ομολόγων», όπου παρουσιάζει ανάλυση της Raiffeisen Bank.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της πΓΔΜ είναι κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ ακόμα και μετά την επέμβαση των διαδηλωτών στο κοινοβούλιο της χώρας.
Τα CDS της Κροατίας είναι σε χαμηλό 8ετίας καθώς οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης διαφωνούν για τη χρεοκοπία της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας.
Αυτό είναι αρκετό για τους αναλυτές της Raiffeisen Bank να θέσει υπό αναθεώρηση τη σύσταση «hold» για τα ομολόγα των βαλκανικών χωρών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ενισχύει τη ζήτηση για περισσότερο ριψοκίνδυνα assets και καταστρέφει την αγορά ομολόγων των Βαλκανίων.
Αν και αυτά είναι καλά νέα για τους δανειολήπτες, ορισμένοι επενδυτές εκτίθενται άθελα τους στο ρίσκο σημαντικά απωλειών σε περίπτωση που οι εντάσεις αναζωπυρωθούν σε μια περιοχή που είχε πληγεί από τον πόλεμο πριν από περίπου δυο δεκαετίες, αναφέρουν οι αναλυτές της Legal & General και της Raiffeisen Bank.
«Τα κίνητρα από την ΕΚΤ αντισταθμίζουν τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτήν την περιοχή», δήλωσε ο Simon Quijano-Evans, στρατηγός αναδυόμενων αγορών στη Legal & General.
«Αν κοιτάξω πίσω στη δεκαετία του '90, τα Βαλκάνια τους έπιασαν όλους απροετοίμαστους.
Μια προσεκτική προσέγγιση είναι σίγουρα απαραίτητη» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα πάντως με την Raiffeisen, τα πολιτικά ρίσκα θα επανέλθουν στα ραντάρ των επενδυτών, όταν η ΕΚΤ αρχίσει να περιορίζει τα κίνητρα.
«Οι χώρες των Βαλκανίων θα έχουν πολλή περισσότερη μεταβλητότητα.
Η τρέχουσα ηρεμία δείχνει κάποιο επίπεδο εφησυχασμού» επεσήμανε αναλυτής της Raiffeisen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης