Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεφάλαια 4 δισ. ευρώ προσέλκυσε η Κύπρος το 2016, από το πρόγραμμα «χρυσής βίζας»

Κεφάλαια 4 δισ. ευρώ προσέλκυσε η Κύπρος το 2016, από το πρόγραμμα «χρυσής βίζας»
Ανάλογο πρόγραμμα, χωρίς όμως ανάλογη επιτυχία, υφίσταται από το 2014 και στην Ελλάδα
Κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ προσέλκυσε η Κύπρος μόνο το 2016 από το πρόγραμμα χορήγησης άδειας παραμονής («χρυσή βίζα») σε πολίτες εκτός Ε.Ε. που θέλουν να επενδύσουν πάνω από 2 εκατ. ευρώ στη νήσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα «Καθημερινή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό είναι ίσο με το 25% του ΑΕΠ της κυπριακής οικονομίας!
Για το ίδιο χορνικό διάστημα,το σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε τα 2,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μόλις 1,5% του ΑΕΠ της χώρας μας.
Ανάλογο πρόγραμμα, χωρίς όμως ανάλογη επιτυχία, υφίσταται από το 2014 και στην Ελλάδα, όπου το ελάχιστο όριο για την απόκτηση πενταετούς άδειας παραμονής είναι μόλις 250.000 ευρώ.
Μέχρι σήμερα, αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω της απόκτησης ακινήτων, ωστόσο ήδη έχει ληφθεί απόφαση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να επεκταθεί και σε άλλες μορφές επενδύσεων, ενώ παράλληλα θα δοθεί και η δυνατότητα χορήγησης ιθαγένειας σε όποιον το επιθυμεί.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα του 2014 και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2017 είχαν χορηγηθεί σε επενδυτές ακινήτων μόλις 1.573 άδειες.
Πρώτη χώρα προέλευσης των αγοραστών είναι η Κίνα με 664 άδειες, δεύτερη η Ρωσία με 348, τρίτη η Αίγυπτος με 77, τέταρτη ο Λίβανος με 73 και πέμπτη η Ουκρανία με 67.
Οι πρώτες χώρες σε άδειες διαμονής, αν συμπεριληφθούν και οι άδειες που έχουν δοθεί στους συγγενείς των επενδυτών (συνολικά 3.809), είναι η Κίνα με 1.580 άδειες, η Ρωσία με 787, το Ιράκ με 211, ο Λίβανος με 203 και η Αίγυπτος με 179.

Bloomberg: Η Κύπρος «ξεπλένει» πλέον τα χρήματα των Ρώσων δίνοντάς τους υποκοότητα

Στον νέο τρόπο της Κύπρου για... «ξέπλυμα» των ρωσικών κεφαλαίων αναφέρεται σε εκτενές, όχι και τόσο κολακευτικό, δημοσίευμά του το Bloomberg.
Αφού σημειώσει πως κυπριακές πόλεις όπως η Λεμεσός και η Νικοσία έχουν γεμίσει από ρωσικά μαγαζιά εστίασης, το αμερικανικό πρακτορείο τονίζει πως η νήσος ξεκίνησε από το 2013 ένα πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας (σε λιγότερο από 6 μήνες) στους Ρώσους, στην περίπτωση που επενδύσουν πάνω από 2 εκατ. ευρώ ή 2,5 εκατ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα και τοπικές επιχειρήσεις.
Η κίνηση έγινε εν μέσω πολύ έντονης οικονομικής κρίσης στην Κύπρο.
Από το 2013 λοιπόν, χορηγήθηκε κυπριακή υπηξοότητα σε 2.000 άτομα. στο πλαίσιο του προγράμματος.
Μάλιστα, όπως σχολιάζουν αναλυτές, αν και πολλές χώρες δίνουν τη δυνατότητα χορήγησης υπηκοότητας σε επενδυτές, στην Κύπρο η διαδικασία γίνεται πιο γρήγορα, κάτι στο οποίο βοηθά και η συμμετοχή της στην Ε.Ε.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, το 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα που ανέφερε πως «η ιθαγένεια της Ε.Ε. δεν πρέπει ποτέ να γίνει εμπορεύσιμο αγαθό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης