Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater: Το μέγεθος της επόμενης απότομης πτώσης στη Wall Street θα είναι επικό

Bridgewater: Το μέγεθος της επόμενης απότομης πτώσης στη Wall Street θα είναι επικό
Αν και δεν υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για τα επόμενα ένα με δυο χρόνια, η συνέχεια αναμένεται να είναι δραματική
Αρκετά δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του Ray Dalio της Bridgewater Associates σχετικά με τη Wall Street, καθώς όπως προβλέπει το μέγεθος της επόμενης πτώσης της αμερικανικής αγοράς θα είναι επικό.
Ωστόσο δεν αναμένεται να συμβεί κάτι σοβαρό στα επόμενα ένα με δυο χρόνια.
Ειδικότερα, λοιπόν, ο Dalio επισημαίνει -σύμφωνα με το MarketWatch- ότι η παγκόσμια οικονομία είναι στα καλύτερα της ή κοντά σε αυτά, με ελάχιστους -εάν όχι κανένα- κινδύνους στον ορίζοντα.
Αντίθετα, στο πλαίσιο των συνεχώς αυξανόμενων τιμών των μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της πορείας του Dow Jones, του S&P 500 και του Nasdaq, η βραχυπρόθεσμη εικόνα φαίνεται γαλήνια.
Ακόμα και ο χρηματιστηριακός δείκτης του Λονδίνου έκλεισε με ρεκόρ την Παρασκευή (12/5/2017).
«Η οικονομία είναι στα καλύτερα της ή κοντά σε αυτά, και δεν βλέπουμε κανέναν μεγάλο οικονομικό κίνδυνο στον ορίζοντα για τον επόμενο ένα ή δυο χρόνια» έγραψε ο Dalio σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, ο ίδιος έχει και κάποια κακά νέα για τους επενδυτές της Wall Street, καθώς το μακροπρόθεσμο outlook δεν είναι και τόσο αισιόδοξο.
«Έτσι, φοβόμαστε ότι ανεξαρτήτως από το μέγεθος της ύφεσης που τελικά θα έρθει, οπότε κι αν έρθει τελικά, πιθανόν να σημειωθούν μεγαλύτερες κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις από αυτές που υπάρχουν σήμερα» επισημαίνει ο Dalio.
Επί του παρόντος, οι παγκόσμιες αγορές φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν στηρίξει μεγάλο μέρος της ανάπτυξης των αγορών μετοχών, διατηρώντας τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δήλωσε ο Dalio.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει μια σειρά πολιτικών που θα αναζωογονήσουν την αμερικανική οικονομία και οι επενδυτές μετοχών φαίνεται ότι έχουν κάποιες ελπίδες ότι αυτές οι πολιτικές θα εφαρμοστούν.
Ωστόσο, ο Trump δεν είναι ο μόνος παράγοντας που έχει συμβάλει σε αυτή την bullish ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά, με τα εταιρικά κέρδη να προσφέρουν ένα πιο αισιόδοξο outlook -σε μια σχετική βάση.

Οι ανησυχίες για το χρέος

Εν τω μεταξύ, ο Dalio ανησυχεί ότι το χρέος ενισχύεται ενώ μαζί με άλλες υποχρεώσεις -συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης- θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια αργή αλλά σταθερή συμπίεση της οικονομίας και της αγοράς.
Οι υψηλές αποτιμήσεις για τους δείκτες μετοχών και τα αφύσικα χαμηλά επίπεδα του δείκτη φόβου (VIX) της Wall Street, προκάλεσαν μια αίσθηση ανησυχίας ότι η κυκλική bull αγορά θα συντριβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης