Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Επέλαση» (;) αμερικανικών εταιρειών στην Ολλανδία – Η Moody’s εξαγόρασε την Bureau van Dijk έναντι 3 δισ. ευρώ

«Επέλαση» (;) αμερικανικών εταιρειών στην Ολλανδία – Η Moody’s εξαγόρασε την Bureau van Dijk έναντι 3 δισ. ευρώ
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ένας έτερος οίκος αξιολόγησης, η Fitch, επιβεβαίωσε τη βαθμολογία «ΒΒΒ+» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Moody’s
Το έντονο ενδιαφέρον των αμερικανικών κολοσσών για τις ολλανδικές εταιρείες συνεχίζεται, με την Moody’s να καταλήγει σήμερα (15 Μαΐου 2017) σε συμφωνία για την αγορά της Bureau van Dijk (εταιρεία παροχής πληροφοριών για επιχειρήσεις) από την σουηδική EQT.
Το ποσό του deal ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ένας έτερος οίκος αξιολόγησης, η Fitch, επιβεβαίωσε τη βαθμολογία «ΒΒΒ+» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Moody’s.
Η Moody’s θα επεκτείνει την πλατφόρμα δεδομένων της Bureau van Dijk στην Ασία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το 70% των πελατών της εταιρείας με έδρα το Άμστερνταμ είναι μη χρηματοοικονομικές οντότητες.
Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω ρευστού και της έκδοσης νέου χρέους.
Τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται μαζικές προσπάθειες από την άλλη όχθη του Ατλαντικού για εξαγορά ολλανδικών εταιρειών.
Την περασμένη εβδομάδα, η ολλανδική Akzo Nobel απέρριψε την τρίτη πρόταση εξαγοράς της PPG, συνολικής αξίας 26,3 δισ. δολαρίων.
Οι δύο εταιρείες είναι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές χρωμάτων και επιχρισμάτων παγκοσμίως, με την PPG να θεωρεί πως μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση κόστους ύψους 750 εκατ. δολαρίων από μία ενδεχόμενη συγχώνευση.
«Η πρόταση της PPG υποτιμά την AkzoNobel, περιέχει σημαντικούς κινδύνους και αβεβαιότητες, δεν κάνει ουσιαστικές δεσμεύσεις στους ενδιαφερόμενους και αποδεικνύει έλλειψη πολιτιστικής κατανόησης», είχε πει τότε ο διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής εταιρείας, κ. Ton Buechner.
Πλέον, η PPG πρέπει να αποφασίσει μέχρι την 1η Ιουνίου αν εν τέλει θα παράσχει τα κατάλληλα έγγραφα στην Ολλανδικής Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να καταθέσει κι επίσημα μία πρόταση εξαγοράς.
Οι Ολλανδοί φοβούνται «ξεπούλημα» της χώρας τους σε αμερικανικούς ομίλους, τη στιγμή που γίνονται κινήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για την εξαγορά των Unilever και η Akzo.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem είχε κάνει προ πολλού λόγο για «γύπες και ύαινες» στη χώρα του, καθώς επιχειρηματικοί όμιλοι του εξωτερικού εποφθαλμιούν εδώ και αρκετό διάστημα επιτυχημένες ολλανδικές επιχειρήσεις.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι επίδοξοι αγοραστές «θέλουν να καταστρέψουν (σ.σ. ολλανδικές) επιχειρήσεις».
Η περίπτωση της Akzo Nobel είναι κατά πολλούς ενδεικτική για το ότι το «μεγάλο κεφάλαιο» απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ολλανδία.
Εκπρόσωποι της πολιτικής, των συνδικάτων και η διεύθυνση της ολλανδικής εταιρείας φοβούνται για τα χειρότερα.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για την πρώτη ολλανδική εταιρεία που αντιστέκεται σε προσπάθειες εξαγοράς, καθώς τον περασμένο Μάρτιο, ο βρετανο-ολλανδικός όμιλος Unilever είχε μπει στο στόχαστρο της αμερικανικής Kraft Heinz, ωστόσο η ολλανδική εταιρεία κατόρθωσε να αποτρέψει εν τέλει μια εξαγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης