Τελευταία Νέα
Κοινωνία

To σκάνδαλο συμψηφισμών στην ΕΡΤ με λεφτά άλλων, δια χειρός Παππά...

To σκάνδαλο συμψηφισμών στην ΕΡΤ με λεφτά άλλων, δια χειρός Παππά...
Η δήμευση ασφαλιστικών πόρων, η τιμωρία αυτών που εργάστηκαν και το νομικό έκτρωμα με την αναβίωση συμβάσεων
Την ώρα που στην ΕΡΤ οι αντιδράσεις για την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) του Υπουργού κ. Νίκου Παππά εστιάζουν στα ποσά που συμψηφίζονται και οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι πλήττονται το μείζον ζήτημα που γεννάται από την ίδια την ΚΥΑ είναι ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε συμψηφισμούς με χρήματα τρίτων και μάλιστα χωρίς καμία νομική βάση.
Ειδικότερα η ΚΥΑ προβλέπει πως:
«Ο συμψηφισμός αφορά απαιτήσεις των εργαζομένων που εμπίπτουν στην παράγραφο 1 του άρθρου 16Α του ν. 4173/2013, όπως ισχύει, σχετικά με τις αποδοχές που θα λάμβαναν κατά το ως άνω χρονικό διάστημα από την καταργηθείσα Ε.Ρ.Τ Α.Ε, είτε προσέφυγαν για την διεκδίκησή τους ενώπιον των Δικαστηρίων, είτε όχι, με οποιαδήποτε οικονομική απολαβή έχουν εισπράξει για την περίοδο από την 11η Ιουνίου 2013 μέχρι την αναβίωση της σύμβασής τους.»
Ο σχετικός νόμος όπως τροποποιήθηκε το 2015 από την κυβέρνηση και εφαρμόζει με μεγάλη καθυστέρηση ο κ. Νίκος Παπάς αναφέρει ότι ρυθμίζονται με ΚΥΑ θέματα που αφορούν τις εκκρεμείς οικονομικές απαιτήσεις του προσωπικού και συμψηφισμούς «με τους κάθε είδους μισθούς, αποδοχές, επιδόματα και κάθε είδους αποζημιώσεις που ελήφθησαν από τους εργαζόμενους» μέχρι την αναβίωση των συμβάσεων.
Όμως στα προσδιοριζόμενα ποσά που συμψηφίζονται με απαιτήσεις περιλαμβάνονται για παράδειγμα και επιδόματα ανεργίας τα οποία όμως έχουν δοθεί είτε από τον ΟΑΕΔ είτε από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Έτσι έχουμε στην ΚΥΑ υποχρεώσεις που γεννήθηκαν από την αναβίωση των συμβάσεων και τις οποίες έπρεπε να καταβάλει η ίδια η ΕΡΤ ή σε αντίθετη περίπτωση το ελληνικό δημόσιο να συμψηφίζονται με ποσά που έχουν δοθεί από ασφαλιστικούς οργανισμούς και προέρχονται από ασφαλιστικούς πόρους, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται πως τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στους φορείς αυτούς.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση κάνει πολιτική συμψηφισμών όχι με δικά της χρήματα αλλά με χρήματα τρίτων και δημιουργεί τρύπες στο σύστημα, καθώς αν για παράδειγμα οι εργαζόμενοι της απολυθούν θα εμφανίζονται να έχουν εισπράξει επιδόματα ανεργίας και να μην δικαιούνται νέα ή να δικαιούνται λιγότερης χρονικής επιδότησης ανεργίας.
Σημειωτέον ότι γίνεται συμψηφισμός και με συντάξεις εργαζόμενων οι οποίοι στη συνέχεια επέστρεψαν στην ΕΡΤ αλλά τα χρήματα τα έχουν πληρώσει τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και με χρήματα που έλαβαν οι εργαζόμενοι παρέχοντας υπηρεσίες πάσης φύσεως σε ιδιώτες κατά το διάστημα που δεν λειτουργούσε η ΕΡΤ.
Έτσι ουσιαστικά το κράτος τιμωρεί αυτούς που εργάστηκαν στο μεσοδιάστημα ενώ την ίδια στιγμή αυτοί που δεν εργάστηκαν αντιμετωπίζονται ως να εργάστηκαν.
Είναι δε εντυπωσιακό ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να δεσμευτούν και για μη δηλωθέντα εισοδήματα, αλλά και τους ζητείται να υποβάλλουν ανέκκλητη δήλωση παραίτησης από το σύνολο των τυχόν εκκρεμών δικαστικών διεκδικήσεων, ενώ τα χρήματα τα οποία τυχόν θα προκύψουν ότι τους οφείλονται θα πληρωθούν εν καιρώ μέσω της μισθοδοσίας αν και όταν δεήσει να το αποφασίσει η κυβέρνηση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης