Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως χάλασε το deal Ελλάδος με Fosun για κρατικό ομόλογο 2,5 δισ. και γιατί η Rothschild επιμένει για re - opening στο 3ετές

Πως χάλασε το deal Ελλάδος με Fosun για κρατικό ομόλογο 2,5 δισ. και γιατί η Rothschild επιμένει για re - opening στο 3ετές
Τόσο ο ESM όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος διεμήνυσαν ότι εάν το ελληνικό δημόσιο εκδώσει 2,5 δισεκ. ομόλογο και το καλύψει η Fosun θα περνούσε ένα λάθος μήνυμα στις αγορές.
Η Rothschild που θα αναλάβει την έκδοση του πρώτου ομολόγου της Ελλάδος και αποτελεί και τον σύμβουλο του ESM σε πλήθος ζητημάτων προτείνει επανέκδοση re opening του 3ετούς ομολόγου που λήγει 17 Ιουλίου 2017 καθώς το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με την 5ετία.
Βασικό προαπαιτούμενο είναι βεβαίως να κλείσει το ζήτημα του χρέους Ιούνιο 2017 και να δοθεί το QE η ποσοτική χαλάρωση 5 ή 20 Ιουλίου του 2017, χωρίς αυτό σχέδιο εξόδου στις αγορές δεν υφίσταται.....

To bankingnews είχε αποκαλύψει από τις 8 Μαίου ότι η Ελλάδα σχεδιάζει επανέκδοση 3ετούς ομολόγου ύψους 2 δισεκ. ευρώ με στόχο επιτόκιο 2,8% με 3,2% από το οποίο το 1 δισεκ. θα το κάλυπταν οι ελληνικές τράπεζες.
Το θέμα αυτό το αναπαρήγαγαν πλείστα μέσα ενημέρωσης εντός και εκτός Ελλάδος.
Ο σχεδιασμός προχωράει ωστόσο υπάρχει μια άλλη πτυχή στις παρασκηνιακές κινήσεις της Ελλάδος να βγει στις αγορές.

Ποια είναι αυτή η πτυχή;

Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει ένα πλαίσιο με βάση το οποίο η Fosun θα έπαιρνε την Εθνική Ασφαλιστική και έναντι αυτού του deal θα βοηθούσε στην μερική ή ολική κάλυψη κρατικού ομολόγου που θα έκδιδε το ελληνικό δημόσιο ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ και διάρκειας 3 ή 5 χρόνια.
Το deal αυτό το οποίο είχε συμφωνηθεί δηλαδή είχε πάρει το πράσινο φως από τους κινέζους προσέκρουσε στον ESM και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τόσο ο ESM όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος διεμήνυσαν ότι εάν το ελληνικό δημόσιο εκδώσει 2,5 δισεκ. ομόλογο και το καλύψει η Fosun θα περνούσε ένα λάθος μήνυμα στις αγορές.
Το μήνυμα θα ήταν ότι επέλεξε τον εύκολο δρόμο μιας διμερούς συμφωνίας Ελλάδος – Κίνας – Fosun και όχι τον ορθό δρόμο να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές.
Η ΤτΕ τόνισε στην ελληνική κυβέρνηση και στον ΟΔΔΗΧ ότι θα ήταν λάθος ένα διμερές deal για την πρώτη δημοπρασία μετά από χρόνια της Ελλάδος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ESM ο οποίος θέλει η Ελλάδα να μην είναι εξαρτημένη από ένα επενδυτή αλλά το re opening δηλαδή η επανέκδοση ενός ελληνικού ομολόγου να πραγματοποιηθεί με όρους αγοράς και όχι μιας διμερούς προσυμφωνίας.
Το deal Ελλάδος – Κίνας – Fosun δεν τελεσφόρησε, ωστόσο η Fosun έχει υποβάλλει όντως καλύτερη προσφορά με όρους τιμήματος και με όρους εμπορικούς για την Εθνική Ασφαλιστική.
Υπάρχει μια ένδειξη – υποψία ότι και η Rothschild που είναι σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου για το χρέος «σαμπόταρε» το σχέδιο Ελλάδα – Κίνα – Fosun.
Προφανώς η Rothschild προτείνει την αγοραία λύση να υπάρξει επανέκδοση re opening υφιστάμενης έκδοσης.
Στο τραπέζι υπάρχουν δύο προτάσεις.

1)Να υπάρξει επανέκδοση 3ετούς ομολόγου λήξης 17 Ιουλίου 2017 και ο στόχος είναι να επιτευχθεί χαμηλό επιτόκιο μεταξύ 2,8% με 3,2% από 3,5% που είχε επιτύχει ο Σαμαράς το 2014.
Να σημειωθεί ότι σε τρέχουσες τιμές το ετήσιο ομόλογο λήξης 17 Ιουλίου 2017 (πρώην 3ετές ομόλογο) εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 99,82 μονάδες βάσης με μέση απόδοση 4,37% απόδοση αγοράς 4,86% και απόδοση πώλησης 3,89% από 3,5% όταν εκδόθηκε…

2)Η δεύτερη πρόταση να υπάρξει επανέκδοση re opening 5ετούς ομολόγου τον Ιούλιο του 2017 το οποίο είχε εκδοθεί στο 4,95% λήγει το 2019 και θα μπορούσε να εμφανίσει απόδοση 4,3% ή 4,2%.
Το πρώην 5ετές λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 98,84 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 5,40%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,95%.
Το πρόβλημα όμως με την επανέκδοση του 5ετούς είναι ότι το επιτόκιο στην 5ετία εκ των πραγμάτων θα είναι υψηλότερο σε σχέση με την 3ετία.
Πρακτικά λοιπόν με όρους εντυπώσεων με επανέκδοση 3ετούς η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερο επιτόκιο σε σχέση με την 5ετία.

Σοβαρή υποσημείωση

Η Rothschild είναι εκ των βασικών συνεργατών του ESM του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης και σύμβουλος του.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η Ελλάδα έχει ως σύμβουλο για όλα τα θέματα που άπτονται τις εκδόσεις χρέους την Rothschild.
Επίσης εικάζεται ότι μετά την επιτυχημένη έκδοση νέου ομολόγου από την Ελλάδα και τον ΟΔΔΗΧ ο Παπαδόπουλος ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα μπορούσε να αναλάβει αναπληρωτής CEO στην Εθνική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης